Održana razmjena mladih “Say NO to plastic future”.

Datum objave: 30. srpnja, 2021.

Udruga  za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta bila je domaćin još jedne razmjene mladih na temu zaštite okoliša i stvaranja „zelenije“ budućnosti. Razmjena mladih pod nazivom „Say NO to plastic future“ se održala od 14.7. do 22.7.2021. u Šibeniku gdje je 42 sudionika iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Latvije, Španjolske i Portugala  razmijenilo znanje, iskustvo i stavove o tome kako reći NE budućnosti punoj plastike i kako prihvatiti individualnu odgovornost u stvaranju željene budućnosti.

Obzirom da udruga Argonauta već dugi niz godina prakticira neformalne metode učenja i iskustveno učenje, na samom početku razmjene sudionici su bili pozvani da u potpunosti osjete problem i sudjeluju u jednoj akciji čišćenja. U samo 45 minuta dva velika kontejnera otpada bila su uklonjena iz prirode s početka šetnice kroz Kanal Sv. Ante. Iako nije razglednica kakvu želimo poslati u svijet, ne smijemo skrivati istinu da su divlja odlagališta još uvijek poprilično “živa“ i da sustav na više razina ne funkcionira kako bi trebao. Ipak, sudionici nisu mogli sakriti iznenađenje komentarom jednog šetača koji im je za vrijeme akcije dobacio: „Bravo samo čistite, ako nema dovoljno dovest ću vam ja još.“. Nakon tog komentara, sudionici su shvatili da problem plastike i otpada neće nestati bez promjene kolektivne svijesti o tome kakvu budućnost želimo, a kakvu ne!

Da bi shvatili koja uvjerenja i mentalni modeli dovode do vidljivih problema, pomoću „Iceberg modela“ su istražili neke probleme vezane za plastiku: prekomjerna proizvodnja, zdravstveni problemi, gomilanje plastike u prirodi i životinjama, ignoriranje problema, političko lobiranje te nedostatak edukacije, a zatim su organizirali i vlastitu konferenciju „Say NO to plastic future“ kako bi kroz igru uloga shvatili želje i potrebe proizvođača plastičnih ambalaža, novinara, ekoloških udruga i potrošača. Pomoću simulacije shvatili su kako se lako može manipulirati podacima, informacijama i stvoriti neka „drugačija istina“.

Kako bi sudionici učili i iz stvarnih primjera, posjetili su otok Prvić koji se planira priključiti otocima Zlarin i Krapanj u inicijativi „Arhipelag bez plastike“. Kroz priču s članicom Udruge Otok saznali su s kojim se problemima susreću mještani i poslodavci na Prviću te im ponudili neka konstruktivna rješenja u borbi protiv plastike. Osim toga, sudionici su posjetili Memorijalni centar Fausta Vrančića te obiteljsko gospodarstvo „Natura Škoj“ koje je svojim primjerom pokazalo kako se može graditi održiva i zelenija budućnost jednog otoka.

Sudionici su kreirali i vlastite kolaže „zelene budućnosti“ u kojoj žele živjeti kako bi fokusiranije mogli donositi odluke kojima će kreirati budućnost koju žele. Osim toga, osmislili su i različite projekte koje će implementirati u svojim lokalnim zajednicama kako bi i ostale potaknuli da jasno kažu NE budućnosti punoj plastike. Neki od projekata su i Zero waste festivali, projekti solidarnosti s radionicama o tome kako planinariti i kampirati bez plastike, kako izbjeći plastiku prilikom kupovine, kako voditi osobnu higijenu izbjegavajući plastiku… Također, osmislili su i geocaching aktivnost čiji je cilj ponovno spajanje s prirodom na koje toliko često zaboravljamo.

Ipak, najvažnije od svega naučenog bilo je prihvatiti vlastitu odgovornost svakog od nas u kreiranju budućnosti kakve želimo te jasno i glasno ODBITI plastičnu vrećicu, plastične čaše i drugu ambalažu koja nam se svakodnevno servira. Kada se zahtjevi potrošača promjene, promijenit će se i ponuda. Na nama je, zar ne?

Udruga Argonauta se zahvaljuju Erasmus + programima koji već godinama omogućuju da se svijest o ovakvim temama promovira među mladima diljem Europe i šire.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island