Rak traži svoju kućicu – jeste li je vidjeli?.

Datum objave: 27. kolovoza, 2021.

U suradnji udruge Argonauta i Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, u kolovozu 2021. održane su dvije radionice za djecu pod nazivom „Moja kućica, moja prijateljica – jeste li je vidjeli?“. Djeca iz Betine i Tisnog imala su priliku upoznati se s pričom o malom raku čuvarkući  koji je u potrazi za svojom kućicom te izraditi vlastitu taktilnu priču s kojom će upozoriti ostale na važnost očuvanja plemenitih periski (lat. Pinna nobilis) i morskog ekosustava.

Prije samo koju godinu, šetnica uz tišnjansku rivu je služila je kao još jedna vanjska učionica za Argonautine Eko-patrolaše. Tamo se mogao vidjeti veliki broj periski različitih veličina okruženih livadama morske cvjetnice posidonije (lat. Posidonia oceanica). Tada, nije bilo upitno jesu li periske žive dok danas djecu učimo na koji način mogu provjeriti je li ijedna školjka plemenite periske preživjela.

Priča o raku čuvarkući koji je u potrazi za svojom kućicom, s kojom živi u simbiotskom odnosu, osmišljena je s ciljem da djecu educira i senzibilizira za očuvanje morskog okoliša te ih potakne da dojave lokaciju plemenite periske ukoliko ustanove da je živa.

Kroz taktilnu priču djeci je jednostavnije bilo predočiti što su bisusne niti periske i čemu služe, kakva joj je površina, gdje živi, tko sve može živjeti na vanjskim ljušturama školjke te da znak upozorenja može vrijediti i u moru, a u ovom slučaju znači: „Periska je zaštićena vrsta i ne smijete je vaditi, dirati ni uznemiravati!“. Izradom vlastite taktilne priče, djeca su dobila dužnost da priču o periskama prenose i dalje i da tako budu zaštitnici morskog ekosustava.

Ukoliko u istraživanju morskog podmorja i vi naiđete na perisku za koju mislite da je živa, malo iznad otvora ljuštura nježno prođite rukom kroz morsku vodu. Živa periska će se zatvoriti, a pri tome se treba voditi računa da se jedinka ne dira i uznemirava. Lokaciju periske za koju smatrate da je živa, dojavite na Facebook stranicu „Have you seen it?“.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island