U MURTERU ODRŽAN VIKEND POSVEĆEN MORU.

Datum objave: 13. rujna, 2021.

MURTER – 11. i 12. rujna 2021. – Kampanja „Zajedno za čišći Jadran“ ovaj vikend se nastavila na otoku Murteru gdje je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta organizirala dvije akcije čišćenja podmorja, zaron za ronioce u Kornate te “Festival moru” kao bogat edukacijsko-zabavni program posvećen moru za djecu i odrasle.


Ovo ljeto su kroz kapanju “Zajedno za čišći Jadran” ronioci organizirali pet akcija čišćenja podmorja, od Rijeke do Dubrovnika, u čemu je sudjelovalo više od sto sudionika akcija – ronioca, volontera na moru i kopnu, članova udruga, komunalnih djelatnika i pojedinaca koji su očistili Jadran za 20 kubika otpada!


Ovaj vikend se kampanja nastavila na otoku Murteru gdje je udruga Argonauta ugostila 40-ak ronilaca iz RK Dubrovnik, UPA Rostrum Split, Powerlifting klub “Šibenik”, Ronilački klub “Roniti se mora Šibenik”, Sv. Roko iz Bibinja te u suorganizaciji s RK “Murter-Kornati”, udrugom “Betinska gajeta 1740” te DVD-om Tisno, održala akcije čišćenja podmorja u Betini i Tisnom. Akcijama čišćenja uklonjena su dva kamiona otpada iz mora, a u Tisnom su sudionici akcija svjedočili i “groblju periski”. Video akcije i „groblje periski“ pogledajte ovdje.


Kako bi se educiralo širu javnost o problemima onečišćenja mora i važnosti očuvanja morskog okoliša, organiziran je “Festival moru” kroz koji su oni najmanji morali proći cijeli “poligon morskih superjunaka”, skupiti ih sve i naučiti razne zanimljivosti o njima kako bi dobili diplomu morskog superjunaka koji štiti more i život u njemu. U suorganizaciji s RK Sv. Roko, za odrasle je organizirana “Putujuća izložba: Život jadranskih dubina” te predavanje “Čovjek i more – Ribolov u antici” koje je održala kustosica Arheološkog muzeja Zadar, Dušanka Romanović.


U subotu je održan i zaron u ronilačku zonu Mala Panitula gdje su ronioci uživali u otkrivanju ljepota kornatskog podmorja, a u večernjem dijelu su, osim predavanja i izložbe, odmjerili snage u pub kvizu o jadranskom moru i zabavili se uz live svirku!


Vikend posvećen moru, rezultirao je s:
– dva kamiona otpada manje u jadranskom moru
– edukacijom djece i odraslih o važnosti našeg mora i njegovih stanovnika
– povezivanjem ronilaca duž jadranske obale i jačanjem suradnje različitih dionika u lokalnim zajednicama
– dogovorima za sljedeće, zajedničke akcije čišćenja jadranskog podmorja


Organizaciju akcija čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“ već drugu godinu za redom omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji, a kojima se ovim putem zahvaljujemo.


Također, zahvaljujemo se svim ronilačkim klubovima i roniocima koji su ovo ljeto sudjelovali u kampanji “Zajedno za čišći Jadran”, svim volonterima na kopnu i moru, svim komunalnim radnicima te svim dionicima bez kojih uspješnost kampanje ne bi bila moguća! Nadamo se da će kapanja postati tradicionalna te da će treće izdanje dočekati već sljedeće godine.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island