Povodom Svjetskog dana turizma udruge WWF Adria i Argonauta predstavile su novu turističku signalizaciju i time označile kraj projekta “I neka živi Lokva”.

Datum objave: 28. rujna, 2021.

U Jezerima na otoku Murteru, na Svjetski dan turizma 27.9.2021., udruga Argonauta je u suradnji s WWF Adriom postavila prvu smeđu signalnu tablu u Hrvatskoj s ikonom vlažnog staništa koja upućuje na lokaciju Lokve. Tabla koja upućuje na Zlarinsku Lokvicu također je postavljena, a veselimo se vidjeti nastavak tog trenda. „Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske“, istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Projekt “I neka živi Lokva” organizirala i provela udruga Argonauta, a navedenim je događajem usput obilježila i njegov uspješni završetak. U četvrtak, 23.9.2021., u sklopu projekta održala se šesta i zadnja radionica koja je za cilj imala informiranje nastavnika Osnovne škole Murterski škoji o svemu što se otkrivalo i radilo na prijašnjim radionicama. Učenici su iznijeli svoje dojmove, što im se najviše svidjelo, te upozoravajući na veliku ugroženost i još veću važnost močvarnih područja pozvali nastavnike da sa svojim učenicima dođu na Lokvu i tamo održe terensku nastavu kako bi se ljubav i svijest o očuvanju vlažnih staništa proširila na više generacija. U sklopu projekta, uz pomoć Turističke zajednice Jezera kao partner na projektu, oko starog bunara postavili smo koš za smeće te klupu na kojoj se nalazi QR kod (https://drive.google.com/drive/folders/1CUu0iJIWLK-kbP22LYYObkPdytgPYrB2?usp=sharing). Na njemu nastavnici, roditelji, slučajni prolaznici ili turisti, mogu pronaći sve digitalne produkte nastale kroz 6 radionica projekta “I neka živi Lokva”. Kako bismo potaknuli nastavnike na terensku nastavu, na QR kodu se između ostalog nalazi i raspisana Priprema za izvođenje izvanškolske aktivnosti. Ono na što su polaznici radionica jako ponosni jest i film koji su zajedničkim snagama snimili. Možete ga pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=eRHyLxqHe2Y&t=3s&ab_channel=ArgonautaMurter ili pronaći  na QR kodu. Osim navedenog, u periodu od travnja do kraja rujna polaznici projekta istraživali su biljni, životinjski i mikroskopski svijet Lokve, fotografirali ga, uočavali veliku važnost močvarnih područja te njihovu veliku ugroženost, izrađivali kućice za ptice i hotele za kukce kako bi potaknuli njezinu bioraznolikost, čistili su je od smeća, napisali

službeni e-mail Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te nominirali lokvu za Ramsarsku konvenciju, otkrivali zanimljive činjenice o povijesti Lokve, mjesta Jezera te otoka Murtera, okušali su se u ulogama scenarista, režisera, ton majstora, glumca, te uspješno snimili svoj prvi film.

 Postavljanje tabli s prvom ikonom za močvarna područja u Hrvatskoj savršen je završetak jednog divnog projekta kao što je ovaj na jezerskoj Lokvi. Nadamo se da je ovo početak većeg angažmana svih aktera u lokalnoj zajednici oko zaštite i održivog korištenja ovog vrijednog prirodnog i turističkog resursa, za mjesto Jezera i cijeli otok Murter. – kažu u Argonauti.

Hvala što nas pratite!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island