KAKVE VEZE IMAJU PREDRASUDE S OPUŠCIMA NA REZALIŠTU?.

Datum objave: 9. listopada, 2021.

Udruga  za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta domaćin je još jedne razmjene mladih koja se trenutno odvija u Šibeniku. Ovog puta su se mladi iz Portugala, Poljske, Makedonije, Hrvatske i Islanda okupili kako bi osvijestili vlastite predrasude i stereotipe te im stali na kraj. „Do you See ME?!“ projekt okupio je mlade ljude iz Europe kako bi razmijenili svoja znanja i iskustva o stereotipima i predrasudama iz svojih zemalja, ali i ona koja su osjetila na vlastitoj koži.

Koje predrasude imaju Hrvati jedni prema drugima, koje prema drugim nacionalnostima? Koliko je teško slomiti neku predrasudu? Koja je uloga medija u njihovom širenju ili zaustavljanju? To su samo neka od pitanja na koja su sudionici razmjene mladih dali vlastita mišljenja, potaknuli diskusiju i pokušali izvući zaključke kako bi zajednički stvorili nove stavove.

Bilo je teško zaobići još jednu predrasudu s kojom se mladi često susreću, a to je ona da samo stvaraju otpad i nisu ekološki osviješteni. Kako bi dokazali da je ta predrasuda kriva, sudionicu su po najvećoj buri očistili dio plaže Rezalište na Brodarici. Kako to obično biva, kada se ide riješiti jedan problem dođe se do drugog. Upravo to se dogodilo ovdje – u samo pola sata, sudionici razmjene su skupili čak 3251 opušak cigareta!! A na prvu, opušci su bili gotovo nevidljivi…

Za vrijeme akcije, dok je bura tjerala sudionike da ostave opuške za neka nova pokoljenja, saznali smo za predrasude s kojima se kampisti susreću: „Baš jutros smo i mi skupljali opuške cigareta i drago nam je vidjeti da još netko brine kao i mi. Često se susrećemo s mišljenjem da kampisti za sobom ostavljaju samo smeće stoga pokušavamo promijeniti tu predrasudu i uvijek za sobom počistimo i ono što nismo stvorili“ rekao je jedan njemački turist.

„Da predrasude ima svatko od nas, ima. Da predrasude ponekad mogu zaštititi osobu, mogu. Ipak, potrebno je o njima pričati, vokalizirati ih jer jedino tada ćemo uspjeti razumjeti drugu stranu, a potom i slomiti predrasudu i zauzeti neki novi stav“ zaključili su sudionici razmjene. Tokom razmjene, sudionici su stvorili i zanimljive plakate kao dio kampanje na društvenim mrežama, a koje će se objavljivati u narednim danima na FB stranici razmjena mladih udruge Argonauta.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island