Počela je Stone & Sail Extravaganza 2021!.

Datum objave: 19. listopada, 2021.

Od prošlog tjedna Murter je na mjesec dana postao domom 10 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske. Cilj njihovog dolaska je Stone & Sail Extravaganza projekt koji se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji naše Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Ideja za ovaj projekt potekla je iz bogatog iskustva naše udruge u provedbi volonterskih programa kao i uspješnog promicanja znanja i podizanja svijesti o vrijednostima kulturne/arheološke baštine kao zajedničke europske vrijednosti i njezinom potencijalu u smislu održivog razvoja ruralnih zajednica.

Cilj ovog projekta je doprinositi osvještavanju i poticanju interesa javnosti o važnosti očuvanja i valorizacije lokalne povijesno-kulturne baštine i to konkretno arheološkog nalazišta Colentum, bivšeg vojnog kompleksa na brdu Raduč te bogate i duge tradicije pomorske kulture i  jedrenja na latinsko idro.  

Konkretno, volonteri će idućih mjesec dana u Murteru uređivati pristupne putove i šetnice na Raduču, čistiti plažu Colentum od granja, nanositi novi sloj boje na klupe, vidikovac i poznatu ljulju, učiti o tradiciji latinskog idra, posjetiti Muzej betinske drvene brodogradnje, promovirati lokalnu kulturnu baštinu u svojim matičnim zemljama… Uz to, dio svoga vremena volonteri će posvetiti starijim ljudima u lokalnoj zajednici i pomoći im u radovima u njihovim maslinicima sada kada se nalazimo u srcu sezone maslina.

Važna stavka ovog projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom i promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island