Počela je Stone & Sail Extravaganza 2021!.

Piše: Suzana Suman — 19. listopada, 2021.

Od prošlog tjedna Murter je na mjesec dana postao domom 10 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske. Cilj njihovog dolaska je Stone & Sail Extravaganza projekt koji se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji naše Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Ideja za ovaj projekt potekla je iz bogatog iskustva naše udruge u provedbi volonterskih programa kao i uspješnog promicanja znanja i podizanja svijesti o vrijednostima kulturne/arheološke baštine kao zajedničke europske vrijednosti i njezinom potencijalu u smislu održivog razvoja ruralnih zajednica.

Cilj ovog projekta je doprinositi osvještavanju i poticanju interesa javnosti o važnosti očuvanja i valorizacije lokalne povijesno-kulturne baštine i to konkretno arheološkog nalazišta Colentum, bivšeg vojnog kompleksa na brdu Raduč te bogate i duge tradicije pomorske kulture i  jedrenja na latinsko idro.  

Konkretno, volonteri će idućih mjesec dana u Murteru uređivati pristupne putove i šetnice na Raduču, čistiti plažu Colentum od granja, nanositi novi sloj boje na klupe, vidikovac i poznatu ljulju, učiti o tradiciji latinskog idra, posjetiti Muzej betinske drvene brodogradnje, promovirati lokalnu kulturnu baštinu u svojim matičnim zemljama… Uz to, dio svoga vremena volonteri će posvetiti starijim ljudima u lokalnoj zajednici i pomoći im u radovima u njihovim maslinicima sada kada se nalazimo u srcu sezone maslina.

Važna stavka ovog projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom i promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka