JE LI UISTINU TEŽE RAZBITI PREDRASUDU NEGO ATOM?.

Piše: Ivana Marin — 21. listopada, 2021.

Projekt „Do you See ME?“ Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta rezultirao je kratkim filmom kojeg su napravili sudionici razmjene mladih iz Portugala, Poljske, Makedonije, Hrvatske i Islanda s ciljem informiranja javnosti o predrasudama, sterotipima i cjelokupnom projektu.


Razmjena mladih „Do you See ME?!“, financirana kroz Erasmus+ program, održala se od 1. do 10. listopada 2021. u Šibeniku gdje su sudionici kroz neformalne metode osvijestili vlastite predrasude i stereotipove, raspravljali o njima te ponudili različite načina kako ih iskomunicirati, slomiti i na posljetku zauzeti nove stavove. Kako bi dobili jasniju sliku o društvu i predrasudama s kojima se različiti pojedinci i grupe nose, sudionici su posjetili udrugu MOST iz Splita i Centar za Autizam Split te čuli koji su njihovi svakodnevni problemi, ali i radosti koje doživljavaju u radu s osjetljivim skupinama, a koje ih guraju da nastave svoju borbu – s društvom, sistemom, predrasudama…


Einsteinovu izjavu da je teže razbiti predrasudu nego atom, sudionici razmjene nisu empirijski dokazivali, ali su na vlastitoj koži osjetili kako predrasude mogu dovesti do sukoba i sloma te koliko razumijevanja, ljubavi i otvorenosti je potrebno da se nadiđu neka uvjerenja. Svoja razmišljanja i iskustvo su dokumentirali u kratkom filmu te pozivaju sve čitatelje da ga pogledaju, podijele i razmisle o predrasudama i stereotipima koje nose i s kojima se susreću.


„Iako različiti, u svima nama teče ista krv.“ bio je jedan od zaključaka sudionika, a upravo crvena linija povezala je 30 likovnih radova koje su stvorili, a koji simboliziraju – konflikt, biti neshvaćen, biti shvaćen, slomiti i mir. Cijelu izložbu likovnih radova možete pogledati u kratkom videu.


Samo ime i logo razmjene mladih „Do you See ME?!“ poziva da dvaput razmislimo o tome vidimo li neku osobu onakvu kakva ona uistinu jest.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka