JE LI UISTINU TEŽE RAZBITI PREDRASUDU NEGO ATOM?.

Piše: Ivana Marin — 21. listopada, 2021.

Projekt „Do you See ME?“ Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta rezultirao je kratkim filmom kojeg su napravili sudionici razmjene mladih iz Portugala, Poljske, Makedonije, Hrvatske i Islanda s ciljem informiranja javnosti o predrasudama, sterotipima i cjelokupnom projektu.


Razmjena mladih „Do you See ME?!“, financirana kroz Erasmus+ program, održala se od 1. do 10. listopada 2021. u Šibeniku gdje su sudionici kroz neformalne metode osvijestili vlastite predrasude i stereotipove, raspravljali o njima te ponudili različite načina kako ih iskomunicirati, slomiti i na posljetku zauzeti nove stavove. Kako bi dobili jasniju sliku o društvu i predrasudama s kojima se različiti pojedinci i grupe nose, sudionici su posjetili udrugu MOST iz Splita i Centar za Autizam Split te čuli koji su njihovi svakodnevni problemi, ali i radosti koje doživljavaju u radu s osjetljivim skupinama, a koje ih guraju da nastave svoju borbu – s društvom, sistemom, predrasudama…


Einsteinovu izjavu da je teže razbiti predrasudu nego atom, sudionici razmjene nisu empirijski dokazivali, ali su na vlastitoj koži osjetili kako predrasude mogu dovesti do sukoba i sloma te koliko razumijevanja, ljubavi i otvorenosti je potrebno da se nadiđu neka uvjerenja. Svoja razmišljanja i iskustvo su dokumentirali u kratkom filmu te pozivaju sve čitatelje da ga pogledaju, podijele i razmisle o predrasudama i stereotipima koje nose i s kojima se susreću.


„Iako različiti, u svima nama teče ista krv.“ bio je jedan od zaključaka sudionika, a upravo crvena linija povezala je 30 likovnih radova koje su stvorili, a koji simboliziraju – konflikt, biti neshvaćen, biti shvaćen, slomiti i mir. Cijelu izložbu likovnih radova možete pogledati u kratkom videu.


Samo ime i logo razmjene mladih „Do you See ME?!“ poziva da dvaput razmislimo o tome vidimo li neku osobu onakvu kakva ona uistinu jest.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka