ZAPOČEO PROJEKT OKUSI IZ AMFORE-BAŠTINA INTERPRETIRANA KROZ MARITIMNU KULTURU I GASTRONOMIJU.

Datum objave: 25. listopada, 2021.

Kada bismo definirali značenje amfore iz današnjeg ugla promatranja, mogli bismo reći da je amfora antička ambalaža namijenjena za skladištenje različitih namirnica uz mogućnost višestrukog korištenja i raznovrsnih namjena. One koje pronalazimo na dnu mora služile su uglavnom za skladištenje i trgovinu ulja, vina i začina, a njihova namjena sezala je i do uloge građevnog materijala kada bi amfora izgubila svoju osnovnu formu. Projektom Okusi iz amfore amfora će dobiti dodatnu dimenziju i smisao- njen sadržaj neće biti samo skladištenje namirnica, već i iskustava i osjećaja temeljenog na okusima i mirisima antičkih vremena.

Radnom marendom, ili kako se u rimsko doba nazivao- ientaculum, započeli smo aktivnosti projekta Okusi iz amfore. Tom prilikom predstavili smo projekt i njegove glavne aktivnosti javnosti, a uz to, okupili smo sudionike aktivnosti projekta Edukacija odabranih ribara i kuhara – edukativne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o važnosti ribarske ili pomorske baštine na prvoj radionici na kojoj smo se upoznali s namirnicama korištenim u vrijeme Colentuma, razmijenili iskustva među okupljenim ribarima, prerađivačima ribe i ugostiteljima te zajedničkim snagama, vođeni edukatoricama Centra za kulturu prehrane, proučili načine konzerviranja ribe i osmislili nova jela inspirirana prošlošću.  

Sudionici radionica nastavili su svoje aktivnosti radionicama na temu antičke večere inspirirane prošlošću Colentuma- korištenjem tradicionalnih namirnica, sudionicima je predstavljeni suvremeniji načini, recepti i kombinacije kako bi se osvijestila i njegovala činjenica da tradicija evoluira s vremenom te da će na taj način jedino opstati. Uz to, na obje radionice sudionici su raspravljali o mogućnostima suradnje te problemima i izazovima s kojima se susreću bilo u lovu ili preradi ribe, bilo u ugostiteljskoj ponudi ribljih specijaliteta.

Različitim inovativnim pristupima popularizaciji i tematiziranju ribarstva i maritimne baštine inspiriran povezivanjem antičkih resursa doprinijet će se vrednovanju maritimne baštine područja LAGUR-a Galeb. Kroz edukaciju lokalne zajednice i jačanje kapaciteta, povezivanjem privatnog, javnog i civilnog sektora koji djeluje na području mora i ribarstva te  unaprjeđenjem manifestacije Noć Colentuma popularizirat će se gastronomija bazirana na ribljim specijalitetima dostupna svima koje put nanese na otok Murter. Antički dio povijesne i kulturne ostavštine arheoloških lokaliteta otoka Murtera služit će kao inspiraciju za novu ponudu.

Putem razvojne strategije FLAG-a „Galeb“, Mjere 2.1.1. „Jačanje konkurentnosti proizvoda ribarstva i akvakulture“ udruzi Argonauta, sa sjedištem u Murteru, je dodjeljeno 148.846,00kn kn bespovratnih sredstava za provedbu projekta Okusi iz amfore. Sredstva će se koristiti za provedbu edukacija za ribare, prerađivače ribe i ugostitelje, osmišljavanje antičkog menija, provedbu nagradne igre Okusi iz amfore, te organizaciju i provedbu manifestacije 5 “Noć Colentuma 2022”. . Odlukuo odabiruprojekta je donio FLAG „Galeb“, a Odluku o dodjeli sredstava Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva u lipnju 2021.godine. Aktivnost je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskogfonda zapomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Projekt provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island