Od puta u nepoznato do jedvačekanja za novom, Erasmus prilikom.

Datum objave: 16. studenoga, 2021.

Kao dio mobilnosti mladih u sklopu Erasmus plus programa, u Italiji je od 1.11.2021. do 9.11.2021. održana razmjena mladih pod nazivom TRAP: Torano Rural Awareness Path. Partnerska organizacija Associazione Casa Bella iz malog talijanskog mjesta Torano di Borgorose, ugostila je šestero mladih Hrvata koje je udruga Argonauta pripremila za razmjenu.

Neopisivo nam je drago da su se mladi vratili obogaćeni novim, pozitivnim iskustvom i da jedva čekaju novu priliku za mobilnost. Njihov zanimljiv osvrt priočitajte u nastavku.

Da iden ili ne?
– Aaaa šta ja znan.. koliko traje? 
Od 2. do 8.11.
-Aaaaa, a corona? Još Italija, ajme bit će strogo.. a ne znan, odluci sama. 
Ae, aj provjeriti cu, pa cu viditi. 
-A di se ide?  
Gledala san na Googlu, kaže ura ipo od Rima, al čini se neki bezveze gradić. Ajme neman pojma. Uzeti cu jos dvi, tri ure za misliti dok ne javin ovima iz Argonaute. 


Da ne duljim – išla sam i nisam požalila ni sekunde. Bila je to najbolja odluka koju san donijela u dugo vremena. Znam sve, teški klišej, ali stvarno je tako. Tih 9 dana (išli smo dan ranije i vratili se dan kasnije), bilo je jedno nezaboravno iskustvo zbog kojega, dok ovo pišem, osjećan jedino zahvalnost. Zahvalnost udruzi Argonauta koja mi je dala priliku, zahvalnost obitelji koja me podržala, zahvalnost hrvatskom timu koji me prihvatio isto koliko i ja njih i na kraju, zahvalnost samoj sebi sta san se uspjela izvući iz dotadašnje rutine, izaći iz zone komfora i reći „da“ putu u nepoznato. 

Projekt na koji sam otišla s preostalih 5 članova hrvatskog tima zvao se TRAP: Torano Rural Awareness Path i odvijao se u malom gradiću Torano di Borgorose. Odsjeli smo u hostelu Casa Bella koji je bio ugodan i kad bi se vraćali njemu imali smo osjećaj kao da idemo doma. Nadalje, plan projekta je bio da istražimo Torano putem neformalnih metoda koje je provodio Lorenzo – facilitator projekta, da posjetimo i istražimo prirodne ljepote koje ovaj gradić nudi, da komuniciramo s lokalnom zajednicom i sudjelujemo u raspravama o ekološkom aktivizmu i europskom aktivnom građanstvu. Krajnji cilj projekta bio je napraviti audio knjigu koja će omogućiti slušateljima osjetilno putovanje kroz prirodu. A sada malo retrospektivno… 

Početak našeg puta obilježila je Riserva Naturale Regionale Montagne della Duchessa. Predivna priroda, slasni talijanski sendvič u pauzi (veliki smo gurmani, pa smo svaki dan nagađali što bi mogli jesti dok nakon 3 dana nismo shvatili da Talijani svaki dan jedu pastu :D) i edukativna radionica u prirodi na kojoj je svaka od 3 države (Italija, Poljska i mi) predstavila neko prirodno zaštićeno područje u svojoj zemlji. Nakon toga, ostatak dana proveli smo istraživajući Torano i njegov glavni simbol – toranj. Zanimljivo je da tako mali gradić od samo 700 stanovnika ima 2 crkve, od čega jedna služi samo za održavanje obreda kao što su vjenčanja, krštenja i sl. 

Drugi dan učili smo kroz neformalne metode, utvrdili „pravila ponašanja“ i odlučili da ćemo svaki dan naučiti nešto novo od svake države! Bilo je zanimljivo smišljati koje hrvatske riječi ili izraze naučiti nove prijatelje iz Poljske i Italije 😀 Suočili smo se sa svojim strahovima te ih podijelili s drugima, ali i razmislili na koji način možemo doprinijeti  projektu kao pojedinac. Završetak drugog dana obilježila je nacionalna večer u kojem se predstavljala Hrvatska. Osim proizvoda koje smo donijeli iz Lijepe naše, napravili smo im fritule i objasnili postupak pravljenja. Kroz PowerPoint prezentaciju predstavili smo im hrvatsku kulturu, svijet mladih i pustili hrvatske pjesme. Sve veselo i sa smiješkom – baš kakvi smo i mi! 😀 

Treći dan, bar na kratko, bili smo dio lokalnog stanovništva obilježavajući Dan spomena na žrtve iz 1. i 2. svjetskog rata. Otpjevali smo hrvatsku himnu i ponosno pokazali našu zastavu. Kasnije smo učili kako se pravi talijanska pasta i poslušali izvedbu tradicionalnih instrumenata ključnih za ovu regiju. U šumi smo proveli sljedeći dan. Općina Malito bila je naša lokacija, a istraživali smo vlastite sposobnosti prepoznavanja stvari osjetom njuha i opipa. Bilo je jako zanimljivo i na neki način spokojno šetati šumom i osluškivati samo vlastite korake. Tu opet dolazimo do hrane koja je bila najbolja od svih dana. Mislila sam se hoću li je opet spomenuti jer ipak pričamo o projektu, ali – u Italiji smo 😀 Večer je bila ostavljena za Poljake i njihovu kulturu. 

Kako se bližio kraj putovanja, posjetili smo gradić po imenu Rieti i upoznali njegovu bogatu povijest, kao i botanički vrt koji je napravila i oplemenila sadržajem jedna udruga iz Italije (u pozadini se čuje aplauz :D). Okušali smo se u igri „luk i strijela“ i osjetili dašak adrenalina natječući se jedni s drugima, a kasnije se nagradili najboljim sladoledom ikad probanim. 

Povratkom u Torano započeli smo snimati zvukove iz prirode i davati im imena kako bi uspješno ispunili cilj projekta. Podijeljeni u grupe šetali smo gradom i osluškivali te bilježili svaki zvuk koji nam se činio zanimljivim. Kasnije smo otkrili da su zvukovi elemenata kao što su voda i vatra bili svima zanimljivi, ali samo su neki prepoznali ono što nitko drugi nije snimio. U tome i je ljepota različitosti. U tome i je bit ovakvih druženja – širiti vidike, uvidjeti nešto što do tad nismo, ali i kreirati vlastitu putanju rasta. Nakon snimanja zvukova, smišljali smo priče i kasnije ih slušali te o njima diskutirali. Naučili smo puno, što o temi, što o nama samima i stvarno se nadamo da ćemo imati priliku opet sudjelovati u nečem ovakvog tipa.

Nismo mislili da će nam rastanak pasti toliko teško, ali stvarno je. Završna večer bila je nešto posebno.. ali o njoj smo odlučili ne pisati, neka bude samo naša 🙂 ostavljamo vam da i vi doživite svoju ako se odlučite na Erasmus putovanje! Preporuke svima od: Nele, Antonie, Iris, Eme, Petre i Bartola 🙂


P.S. I za kraj, što da vam kažemo, a da vas ne lažemo – ovaj članak napisala jedna osoba, a potpisali se svi. Jer kako bolje predstaviti hrvatski način od toga da prvo preuzmemo zasluge, pa se onda otkrijemo. Ne zaboravite milu facu i veliki smiješak! 😀

Arrivederci – do nekog drugog putovanja!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island