Započeo projekt “eMUlzija – energija mladih u lokalnoj zajednici”.

Datum objave: 19. siječnja, 2022.

U utorak, 18.1. održan je početni sastanak projekta „eMUlzija“ – energija mladih u lokalnoj zajednici financiranog od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Cilj projekta, koji je započeo s prvim danom nove godine, je osnaživanje kapaciteta mladog stanovništva u svrhu preuzimanja uloge aktivnog dionika u zajednici, a mladi o kojima je u ovom projektu riječ dolaze s otoka i zaleđa, odnosno iz Murtera i Promine.

Projektnim aktivnostima ispunit će se i dva posebna cilja; kapacitiranje mladih Šibensko- kninske županije za društveno poduzetništvo i voluntarizma mladih te revitalizacija tradicije i baštine povezivanjem mladih i stanovništva starije životne dobi.

ZAŠTO “eMUlzija“?

Odabrali smo ovaj naziv projekta zbog pojma „emulgator“ – u kemiji emulgator je agens koji omogućava spajanje nespojivih tekućina – tako će i mladi u našem projektu postati emulgatori koji će uz mentorstvo organizacija civilnog društva jače povezati ono što do sada nije bilo „spojeno“ – mlade i populaciju starije životne dobi, mlade iz ruralnih krajeva – otoka vs. zaleđa Dalmacije.

Nositelj ovog projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a provodi ga s partnerima Općinom Murter-Kornati, Općinom Promina te udrugom Ogranak Matice hrvatske u Murteru. Na ovom projektu će svoj doprinos dati i suradnici; Ekološka udruga Krka Knin, KUD Promina te Župni pjevački zbor Murter.

Svi oni zajedno će provoditi aktivnosti kao što su vikend seminari u Promini i Murteru na kojima će sudjelovati mladi od 15 do 20 godina iz obje općine kako bi na neformalan način, između ostalih, usvojili znanja o pripremi i provođenju vlastitih projekata. Također, mladi će od svojih starijih sumještana učiti o tradiciji i baštini na način da će učiti plesati murtersko kolo i pjevati murterske napjeve, dok će ih mladi podučavati digitalnoj pismenosti; odnosno korištenju društvenih mreža i ostalih korisnih digitalnih alata.

Vrijednost ovog projekta leži u tome što ćemo povezati mlade iz zaleđa i sa otoka, u očuvanju tradicije i baštine, a k tomu, ovaj će projekt biti prilika za mlado stanovništvo ruralnih općina da usvoje znanja i vještine na alternativan način, drugačiji od onog koji se inače nudi u njihovim sredinama.

I zato se jako veselimo njegovoj provedbi!

Recommended to read.

Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island