Započeo projekt “eMUlzija – energija mladih u lokalnoj zajednici”.

Piše: Suzana Suman — 19. siječnja, 2022.

U utorak, 18.1. održan je početni sastanak projekta „eMUlzija“ – energija mladih u lokalnoj zajednici financiranog od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Cilj projekta, koji je započeo s prvim danom nove godine, je osnaživanje kapaciteta mladog stanovništva u svrhu preuzimanja uloge aktivnog dionika u zajednici, a mladi o kojima je u ovom projektu riječ dolaze s otoka i zaleđa, odnosno iz Murtera i Promine.

Projektnim aktivnostima ispunit će se i dva posebna cilja; kapacitiranje mladih Šibensko- kninske županije za društveno poduzetništvo i voluntarizma mladih te revitalizacija tradicije i baštine povezivanjem mladih i stanovništva starije životne dobi.

ZAŠTO “eMUlzija“?

Odabrali smo ovaj naziv projekta zbog pojma „emulgator“ – u kemiji emulgator je agens koji omogućava spajanje nespojivih tekućina – tako će i mladi u našem projektu postati emulgatori koji će uz mentorstvo organizacija civilnog društva jače povezati ono što do sada nije bilo „spojeno“ – mlade i populaciju starije životne dobi, mlade iz ruralnih krajeva – otoka vs. zaleđa Dalmacije.

Nositelj ovog projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a provodi ga s partnerima Općinom Murter-Kornati, Općinom Promina te udrugom Ogranak Matice hrvatske u Murteru. Na ovom projektu će svoj doprinos dati i suradnici; Ekološka udruga Krka Knin, KUD Promina te Župni pjevački zbor Murter.

Svi oni zajedno će provoditi aktivnosti kao što su vikend seminari u Promini i Murteru na kojima će sudjelovati mladi od 15 do 20 godina iz obje općine kako bi na neformalan način, između ostalih, usvojili znanja o pripremi i provođenju vlastitih projekata. Također, mladi će od svojih starijih sumještana učiti o tradiciji i baštini na način da će učiti plesati murtersko kolo i pjevati murterske napjeve, dok će ih mladi podučavati digitalnoj pismenosti; odnosno korištenju društvenih mreža i ostalih korisnih digitalnih alata.

Vrijednost ovog projekta leži u tome što ćemo povezati mlade iz zaleđa i sa otoka, u očuvanju tradicije i baštine, a k tomu, ovaj će projekt biti prilika za mlado stanovništvo ruralnih općina da usvoje znanja i vještine na alternativan način, drugačiji od onog koji se inače nudi u njihovim sredinama.

I zato se jako veselimo njegovoj provedbi!

Preporučamo pročitati.

Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka