Započele Argonautine eko-patrole u OŠ Vodice.

Datum objave: 7. veljače, 2022.

Dana 5. veljače 2022. godine u Osnovnoj školi Vodice u okviru provedbe projekta “Kornati – važno je o moru znati 6“ održana je prva radionica “Koliko jako gazimo svoj planet?”. Cilj današnje radionice bio je stvoriti ugodnu i poticajnu atmosferu za rad i učenje o održivom razvoju i to kroz neformalne metode obrazovanja. 

Kako bi se učenici međusobno upoznali i razvili povjerenje jedni prema drugima, odigrali smo igru “loptica prijateljstva”. Naučili smo važnost timskog rada i otkrili da je moguće u kratkom roku prenijeti lopticu od osobe do osobe, a da ona ne padne. Učenicima se igra toliko svidjela da smo je ponovili i na kraju radionice!

Kroz drugu aktivnost i pomoću flomastera, otkrili smo strategije za pravilno gospodarenje resursima. Na početku tzv. simulacije održivosti u kojoj su zeleni i plavi flomasteri predstavljali obnovljive resurse, učenici su pokupili sve flomastere i kao predstavnici država nisu osigurali dovoljno resursa za život. Nakon razgovora i objašnjenja što zeleni i plavi flomasteri predstavljaju, promijenili su strategiju te vodili računa o obnovljivim resursima! Kroz treću aktivnost upoznali smo se s pojmom “Dan ekološkog duga” i zaprepastili činjenicom da je on svake godine sve ranije: 2021. godine taj dan je bio 29. srpnja! Naučili smo da za planet Zemlju to nije sretan dan i da ne želimo posuđivati resurse od sljedeće godine! Ubrzo smo krenuli računati ekološki otisakkao grupa – prolazili smo kroz pitanja te ustanovili da kao grupa trošimo 3,5 planeta i to kroz kategorije: HRANA, TRANSPORT I SMJEŠTAJ! Zaprepastili smo se činjenicom da nam je potrebno toliko planeta da bismo zadovoljili svoje potrebe i zaključili da moramo nešto napraviti po tom pitanju. Dali smo prijedloge kako se bolje ponašati prema prirodi koja nas okružuje i ustanovili što možemo napraviti da bude bolje. Prije razgovora i refleksije na prethodne aktivnosti, podijelili smo se u tri grupe te definirali tri problema za vrijeme turističke sezone – SMEĆE, NEKONTROLIRANA GRADNJA, PRIJEVOZ te za svaku navedenu kategoriju odredili posljedice – uništavanje živih bića, zagađen zrak, gužva u prometu, krčenje šuma, zagađenje mora i morskih bića (mikroplastika) – kotač posljedica. Svaka grupa je predstavila svoj rad drugima, a kroz aktivnost smo naučili da kotač posljedica može biti pravilno usmjeren i da su promjene moguće.

Kako bismo zaokružili temu “Koliko jako gazimo svoj planet?” razgovarali o svemu što smo sve naučili kroz aktivnosti i odredili pravila ponašanja Argonautine Eko-patrole: 

  1. Hodati barem 3 km na dan!
  2. Više koristiti biciklu!
  3. Reciklirati!
  4. Koristiti lokalno voće i povrće!
  5. Ne bacati smeće!
  6. Više koristiti obnovljive izvore energije!

Zaključili smo da su promjene u okolini moguće, da kao grupa možemo mnogo toga napraviti i da trebamo voditi računa o prirodi koja nas okružuje! Naša pravila će nas usmjeravati i kroz buduće radionice te biti stalan podsjetnik na to kako i male aktivnosti mogu ostaviti traga u budućnosti!

Na kraju radionice napisali smo porukice u kojima smo se obratili sebi za 30 godina! Porukice su ostale tajna, stavljene su u bocu i zakopane u dvorištu škole!! A što će nas dočekati za 30 godina i koliko će nas porukice iznenaditi, izmamiti osmijeh na lica, ostaje nam čekati… 

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Osnovna škola Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island