Projektom SWITCH do informiranih kupaca i ekološki angažiranih mladih ljudi.

Datum objave: 15. travnja, 2022.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta provela je šest radionica kroz projekt SWITCH u kojem je sudjelovala četvero mladih, nezaposlenih osoba s područja Drniša te po jedna osoba iz Španjolske i Italije. Mladi su imali priliku aktivno sudjelovati u istraživanju životnog ciklusa električnog i elektroničkog otpada te otpada od hrane, posjetiti Reciklirano imanje u Vukomeriću, intervjuirati direktora sabirnog centra za električni i elektronički otpad u Zadru, osmisliti kampanju o EE otpadu te prijedloge za poslovanje u kojem bi iskoristili otpad od hrane – nečiji otpad, nečiji posao!

Projekt SWITCH dolazi od skraćenice Sustainability & Waste: Innovation, Training and Community Hub te u samom nazivu govori što je cilj projekta – PROMJENA! Promjena koja će navesti mlade da budu informirani potrošači koji razmišljaju sistemski i povezuju događanja u svijetu. Promjena koja utječe na njihove stavove, znanja i u konačnici njihovo ponašanje!

Mladi iz grada Drniša, u društvu internacionalnih kolega, su kroz neformalne metode – iceberg model, kotač posljedica, debatiranje i iskustveno učenje, istražili kako izgleda putovnica odbačenog mobitela te košarice jagoda koja je doputovala iz Španjolske.

Putovanje mobitela istraženo je kroz priču “PUT OKO SVIJETA – OD GORILE DO JAJETA”, odnosno od Konga u kojem se vrši eksploatacija brojnih ruda koje se rabe za proizvodnju naših mobitela, do toksičnog jajeta iz Agbogbloshiea – odlagališta EE otpada pokraj glavnog grada Gane.

“Odrasla osoba koja je pojela samo jedno kokošje jaje iz slobodnog uzgoja na odlagalištu otpada u Agbogbloshieu čak je 220 puta premašila dozvoljeni dnevni unos (TDI – tolerable daily intakekloriranih dioksina propisan od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).” prenosi portal Ekovjesnik, a naše mlade je ta činjenica navela na želju za djelovanjem i edukacijom ostalih.

Sudionici projekta SWITCH su osmislili šest objava na Instagram profilu udruge Argonauta kroz koje educiraju javnost o materijalima koji se nalaze u mobitelima, nehumanim uvjetima radnika koji vade rude za njihovu proizvodnju, ekološkim onečišćenjima i bolestima koja se događaju stanovnicima Agbogbloshiea koji spaljuju EE otpad kako bi došli do sirovina itd. Objave sadrže edukativne postove, fotografije, podcast o posljedicama neadekvatnog saniranja otpada te video u kojem sudionici objašnjavaju što učiniti sa starim mobitelom.

Mladi su kroz pripremu medijskog sadržaja i sudjelovanje u projektu ojačali brojna znanja i vještine – sistemsko, kreativno i kritičko razmišljanje, rad u timu, strukturiranje intervjua, argumentirano izlaganje, kreiranje sadržaja i osmišljavanje male digitalne kampanje, načine aktivnog djelovanja u društvu te suživota s prirodom. Vjerujemo da će im ove vještine povećati konkurentnost na tržištu rada ili pomoći u ostvarenju vlastitih poslovnih ideja.

Tijekom posjeta Recikliranom imanju u Vukomeriću mladima je dana nova perspektiva o prirodnim materijalima za gradnju kuća, zatvorenim ekološkim ciklusima gdje voda od pranja posuđa može poslužiti u još nekoliko svrha; vodu za toilet i vodu za navodnjavanje voćaka. Kroz banku sjemena, mladi su obogatili svoje znanje o poljoprivredi, a kroz izradu pesta od medvjeđeg luka i svoje kulinarske vještine. 

Poruka cijelog projekta je da budemo informirani potrošači i pronađimo fairtrade proizvode jer ipak, ako mi nismo platili punu cijenu tko jest? Možda okoliš, možda dijete od 7 godina u Kongu ili možda mlada djevojka na najvećem odlagalištu EE otpada u Agboglblosheu.

Projekt je proveden uz podršku najveće mreža ekoloških organizacija mladih Youth and Environment Europe te se provodi i u Španjolskoj i Francuskoj gdje mladi istražuju životni ciklus različitih proizvoda, a financiran je kroz Erasmus+ program.

Ovim putem se zahvaljujemo Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ koja je udruzi Argonauta ustupila svoje prostorije u Drnišu za provedbu radionica te djelatnicima udruge ZMAG na gostoprimstvu prilikom posjeta Recikliranom imanju u Vukomeriću.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island