KAMENJEM GRADIMO MOSTOVE, A NE SUKOBE!.

Datum objave: 29. travnja, 2022.

Udruga  za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta bila je domaćin razmjene mladih pod nazivom „Looking back – Moving forward!“ koja se odvila u Šibeniku u periodu od 15. do 23. travnja 2022. Mladi iz Španjolske, Italije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Turske su se okupili kako bi podijelili svjedočanstva prijašnjih generacija na temu sukoba, istražili neke od ratova iz dalje i bliže prošlosti, njihove posljedice i pouke, a potom izgradili most između prošlosti i budućnosti te postali nosioci mira.

Ideja za ovaj projekt je došla od Juan Cruza – Argonautinog dugoročnog volontera iz Španjolske koji je prošle godine, za vrijeme svoje volonterske službe u Murteru, sudjelovao u akcijama čišćenja brda Raduč. Radnim akcijama, volonteri su tada svakodnevno skidali slojeve kamenja i otkrivali nove dijelove Raduča te otpadnom kamenju smišljali neku novu svrhu.

Umjesto da kamenom nekog udarimo i započnemo sukob, kamenom smo željeli izgraditi most -most koji spaja prošlost i budućnost, most koji nas civilizacijski izdiže iz nesavjesnog uništavanja ljudskih života i most koji nas približava onom humanom u čovjeku. Upravo to je esencija razmjene mladih „Looking back – Moving forward!“ koja je održana u Šibeniku. – objašnjava Ivana Marin, voditeljica projekta.

Kroz neformalne metode, sudionici su oživjeti ideju suradnje, podijelili svjedočanstva generacija koje su bile u ratnim sukobima, istražili „male“ stvari koje su ih održale pozitivnima u vrijeme ratnih sukoba, naučili voditi konstruktivan dijalog, razaznati lažne vijesti u medijima te iskoristiti empatiju kao ključni alat za učenje povijesti.

Osim toga, sudionici razmjene su posjetili brdo Raduč u Murteru te tvrđavu Sv. Mihovila u Šibeniku. Na Raduču su mladi napravili akciju čišćenja te kroz razgovor s lokalnim stanovnicima obogatili svoje znanje o Drugom svjetskom ratu dok su na Tvrđavi sv. Mihovila saznali brojne zanimljivosti o prošlosti tvrđave i grada Šibenika.

Svoja znanja, talente i želju za mirom, sudionici su prezentirali kroz „Večer poezije i performansa“ koja je održana u klubu Azimut. Kroz performans, mladi su prezentirali preko 40 vrijednosti koje ih vežu, emotivnu priču obitelji koja trpi posljedice rata te autorsku poeziju proizašlu iz dubokog suosjećanja s akterima priče. Za kraj su pripremili i autorsku pjesmu pod nazivom „Stop the war“  čiji se lako hvatljivi reggae ritam brzo proširio Azimutom i prenio glavnu poruku: „Želimo mir!“.

Tijekom razmjene, sudionici su stvorili i zanimljive plakate kao dio kampanje na društvenim mrežama, a koje će se objavljivati u narednim danima na FB stranici razmjena mladih udruge Argonauta.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island