Što Srima i Europa imaju zajedničko?.

Piše: Suzana Suman — 8. svibnja, 2022.

Danom Europe, koji se obilježava 9. svibnja, u centar pažnje stavlja se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” i njegove ideje o obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv što se smatra začetkom današnje Europske unije.

Nešto slično događa se upravo ovih dana na Srimi; riječ je o razmjeni mladih naziva „Do we resemble?“, odnosno „Sličimo li?“, a ovo pitanje pita se 36 mladih iz 7 različitih zemalja; Hrvatske, Portugala, Španjolske, Turske, Rumunjske, Srbije i Makedonije.

Ono na što se ciljalo ovom razmjenom jest na pozitivan način promovirati kulturnu raznolikost, dajući mladima priliku da tijekom sudjelovanja u programu i međusobnom suživotu uče o drugim kulturama kao i osvijestiti sličnosti koje dijelimo kao nacije i kulture.

Punih 10 dana na Srimi radit će se s mladima na ove teme kroz neformalne metode edukacije, a završni rezultat bit će dokumentarni film koji će sami sudionici snimiti i montirati i koji će se svim zainteresiranima predstaviti u centru Vodica, u subotu 14. svibnja.

Ova razmjena mladih započela je 6. svibnja i traje 10 dana, a financirana je iz Europske unije kroz program Erasmus+ kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU, a organizator i domaćin je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka