Provedena volonterska akcija “Školski vrt”.

Datum objave: 17. svibnja, 2022.

Dana 12. i 13. svibnja 2022. godine u okviru provedbe projekta “ZaVRTimo krug promjena“ održana je volonterska akcija uređenja školskog eko senzomotoričkog vrta.

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena“ je proširiti znanje o biljnom svijetu kod djece školske dobi i utjecati na svijest o zaštiti okoliša kroz različite aktivnosti, dok su specifični ciljevi projekta educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša kako bi postali aktivni građani i promotori održivosti u lokalnoj zajednici.

U provedbi volonterske akcije sudjelovali su učenici i nastavnici Osnovne škole “Čista Velika“, roditelji te članovi lokalne zajednice. U dva dana volonterske akcije učenici su uspjeli ostvariti glavni rezultat projekta – primijeniti znanje, vještine i iskustva stečena kroz set edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“ u izradi školskog vrta. Uređen i revitaliziran školski eko senzomotorički vrt tako je postao učionica na otvorenom koja svojim edukativnim sadržajem može ojačati kognitivne sposobnosti i kreativnost učenika. Poseban naglasak je na razvoju vizualne, slušne i taktilne percepcije te fine motorike i to kroz korištenje recikliranih materijala (stare cijevi, obojane automobilske gume, palete, stare tipkovnice, limenke, itd.), sadnju raznih biljaka i stabala (vrisak, kadulja, ružmarin, lavanda, sukulenti, stablo marelice, stabla šipka, masline, čempresi, itd.), izradu kreativnih elemenata, elemenata za igru (školica, križić-kružić), oblikovanje staze te postavljanje “hotela za kukce“. Osim navedenog, učenici su zajedno s nastavnicima obojali gredice te uspjeli oblikovati “spiralu“ od kamenja izvađenog iz vrta i posaditi razne biljke – središnji dio čini agava, a oko nje našli su se kaktusi, ljubičice, ružmarin, itd. Tako su ostavili trajni otisak u svom školskom vrtu i u praksi dokazali povezanost prirode i čovjeka.

Kroz dva dana zajedničkog rada i druženja sudionici su potvrdili kako je moguće djelovati kao tim te oblikovati nešto što je za dobrobit kako škole, tako i lokalne zajednice, a s ciljem svrhovitog provođenja slobodnog vremena, zajedničkog druženja i razmjena ideja. U konačnici, stvorio se osjećaj pripadnosti istoj grupi i vrijednostima koje ona dijeli, razvile su se motoričke i socijalne vještine te radne i higijenske navike, ali se ostvario i cilj povećanja razine znanja, sposobnosti i motiviranosti učenika i odraslih za održivi razvoj u vidu očuvanja i brige za okolišem, ali i jačanja ekološke osviještenosti.

Ponos i zadovoljstvo proizašli iz uređenog vrta bili su više nego očiti!

Do kraja provedbe projekta preostaje nam postavljanje meteorološke stanice, zajednički izlet i predstavljanje školskog vrta javnosti! A do tada nas pratite i na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena.

Projekt “ZaVRTimo krug promjena“ provodi se u Osnovnoj školi “Čista Velika“. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola “Čista Velika”, Udruga Argonauta, Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840,96 kn, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kn. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island