Održana 7. radionica i volonterska akcija Zajedno za čišći okoliš.

Datum objave: 21. svibnja, 2022.

Dana 21. svibnja 2022. godine na području između kampa Imperial i Tobogana, održana je sedma edukativna radionica i volonterska akcija “Zajedno za čišći okoliš”. Cilj današnje radionice bio je kroz volontersku akciju čišćenja saznati zašto smo odgovorni za onečišćenja i kako možemo postati ekološki aktivisti te smanjiti količinu otpada koji nas okružuje. 

Prva aktivnost započela je akcijom čišćenja i to područja od kampa Imperial do Tobogana gdje smo očistili obalno područje i pronašli različiti otpad. Dolaskom do Tobogana, vreće su već napunile, a mi smo nastavili čišćenje u dvije grupe i to koristeći metodu transekta, odnosno definiranjem područja čišćenja (gotovo 100 m2) s ciljem prikupljanja podataka o tome koji se otpad sakupio, kojeg otpada ima najviše, odakle on dolazi itd. Popisivanjem smo pronašli svašta: u najvećoj mjeri tu su se našli: čepovi za boce, plastične čaše, metalni predmeti, stakleni predmeti, kutije od cigareta, a našla se tu i automobilska guma, zahrđali suncobran i još mnogo toga. Ukupno su učenici sakupili 5 vreća od 150 litara. Zajedničkom fotografijom obilježili smo akciju čišćenja i zaključili kako su ovakve aktivnosti više nego potrebne!

Nakon rada i akcije čišćenja podijelili smo se u dvije linije i kroz igru Što sadrži želudac kita? upoznali se s terminom mikroplastike! A kako? Koristeći plave i zelene čepove saznali smo kako plavetni kit kao najveća životinja na svijetu u jednom danu može pojesti više od 6 tona planktona, a pri tome ne razlikuje plankton od mikroplastike. Nažalost, praznu kutiju koja je predstavljala želudac kita napunili smo i plavim čepovima te se uvjerili kako moramo voditi računa o sortiranju, o recikliranju, brizi za okoliš i naše more i tako osigurati i sebi bolju budućnost!

Ubrzo su nas posjetili djelatnici komunalnog poduzeća LEĆ koji su preuzeli prikupljeni otpad i upoznali nas sa svojim radom te istaknuli još jednom važnosti sortiranja s ciljem smanjenja otpada. Podaci koje su nam iznijeli su učenike šokirali, a radilo se o količinama komunalnog otpada koji se sakupi tijekom njihovih radnih sati. Ovim putem im se zahvaljujemo na susretljivosti i pomoći!

Nakon aktivnosti smo se dogovorili kako ćemo današnja saznanja prenijeti lokalnoj zajednici i tako ih obavijestiti kako se i “malim” volonterskim akcijama može puno toga napraviti za našu prirodu! U dopisu će se naći i prijedlozi za buduća djelovanja, a sve s ciljem stvaranja bolje i čišće budućnosti te jačanja svijesti o brizi za okoliš! 

Za kraj smo uzeli Eko-grintalicu, kutiju za komentare o situaciju s otpadom u lokalnoj zajednici, o tome koja su moguća rješenja, koji su prijedlozi i mišljenja. Učenici su intervjuirali prolaznike, a među njima su se našli i brojni turisti s područja Hrvatske koji su nam prenijeli informacije o sortiranju u njihovoj mjestu stanovanja. Podatke smo zabilježili i ubacili ih u Eko-grintalicu!

A koje je viđenje patrolaša o današnjoj aktivnosti, pročitajte u nastavku:

Možemo više reciklirati!

Važno je čuvati prirodu jer ćemo možda za nekoliko godina  jesti plastiku!

Klima se mijenja!

Možemo imati spremnike za sve – sve reciklirati!

Nije lijepo zagađivati okoliš i zato trebamo prestati!

Super je što smo pomogli čistiti okoliš i usput se družili s prijateljima!

Trebali bi svaki dan vreće smeća odnijeti u Leć!

Kako nam je bilo, pogledajte kroz fotografije!

Zadnja radionica održat će se u lipnju kada ćemo posjetiti NP Kornati i imati edukativno druženje! A do tada nas pratite i dalje!

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Osnovna škola Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island