ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA JEDRO.

Datum objave: 26. svibnja, 2022.

U srijedu, 25. svibnja 2022. održana je završna konferencija projekta Jedro koji traje već dvije godine, a službeno završava ovu nedjelju, 29. svibnja.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnera i suradnika projekta, a bila je to prilika da se svi zajedno osvrnu na aktivnosti i rezultate koje su zajedničkim radom postigli u protekle dvije godine.

Podsjetimo, tri osnovna cilja koje je Jedro imalo ispred sebe su bila unaprijediti stručne i društveno-poduzetničke kapacitete lokalnih udruga, zatim unaprijediti suradnju udruga i lokalne zajednice u korištenju javnih prostora i povećanju iskorištenosti javnih prostora za društveni život na lokalnoj razini kroz civilno-javna partnerstva i međusektorsku suradnju te unaprijediti kapacitete udruga za lokalni razvoj vođen zajednicom.

U tom smislu zanimljivo je spomenuti sljedeće;

Za vrijeme trajanja projekta Jedro renoviran je i opremljen prostor koji je velikodušno ustupila Općina Murter – Kornati kako bi lokalna zajednica dobila društveni centar otvoren svima; na projektu je sudjelovalo 7 partnerskih organizacija – civilni i javni sektor, udruge, lokalna samouprava i sveučilište, odnosno udruge Argonauta, Latinsko idro, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, KUU Zaokret, CEDRA Split, Općina Murter – Kornati te Sveučilište u Zadru. Uz njih na projektu su sudjelovale i dvije suradničke organizacije; Dramski amateri Murter i Karnevalska udruga Murterske poklade.

Kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi, ostvarena su i 4 nova zaposlenja u udrugama od čega su tri murterske udruge po prvi su put dobile zaposlenice na puno radno vrijeme.

Osim partnera i suradnika projekta, prostor društvenog centra i coworking prostora Jedro koristile su i druge organizacije za svoje sastanke, aktivnosti i tribine kao što su NP Kornati, JERE- udruga ugostitelja, Udruga Mi – Split, Razvojna Agencija Šibensko-kninske županije, OŠ Murterski škoji, TZ Murter-Kornati, Udruženje obrtnika Murter-Betina i drugi…

U tom smislu, organiziran je i korišten coworking prostor, jedna zaposlenica je educirana za voditelja, uspostavljen je online sistem rezervacija te je Coworking centar Jedro učlanjen u mrežu „Expats in Croatia“.

Kroz projekt Jedro se pružala i potpora organizaciji 5 lokalnihmurterskih manifestacija – Murterskom piru, Danima latinskog idra, karnevalu Murterske bake, Noći Colentuma te Festivalu slobodne glazbe.

Uz to, održano je i 12 predavanja, sastanaka i radionica osmišljavanja mogućnosti suradnje na boljem korištenju prostora u javnom vlasništvu na području Općine Murter-Kornati za prostore Colentum, Amphorarium, Kino sala Žut, DC Jedro, Sokolana i Raduč.

Sudionici na projektu su se imali prilike i educirati o društvenom poduzetništvu pa su tako izrađena 4 poslovna plana lokalnih udruga (Argonauta, LI, OMHM, Zaokret), izrađeno je 5 strateških dokumenata za participativno upravljanje javnim prostorima u Murteru i također, izrađen je Dokument plana rada i financiranja DC Jedro za naredno razdoblje, nakon službenog kraja projekta.

Također, sudionici su kreirali i godišnji program Društvenog centra Jedro koji se provodio cijelu prošlu godinu, a kroz koji se održalo prosječno 5 aktivnosti mjesečno tijekom 24 mjeseca čime dolazimo do brojke od 120 JEDRO aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Aktivnosti su bile zaista raznovrsne; izložbe, predavanja, radionice za odrasle i djecu, predstavljanja lokalnih umjetnika, tečajevi jezika, glumačke probe, okrugli stolovi, druženja… na kojima je sudjelovalo ukupno oko čak 1200 sudionika, što je zaista velika brojka ako uzmemo u obzir da Općina Murter – Kornati broji oko 2000 stanovnika.

Mjereno je i zadovoljstvo polaznika programa pa iznimno veseli podatak da je većina anketiranih korisnika bila izrazito zadovoljna programima i radionicama, pri čemu su posebno isticali kvalitetu prezentacije voditelja programa i spremnost na suradnju te stvaranje dobre atmosfere i komunikacije s polaznicima. Korisnici su uz to istaknuli i kako je potrebno što više događanja ovog tipa u njihovoj zajednici.

Tijekom trajanja projekta, Društvenom centru Jedro se definirala i vizija koja glasi „aktivni višenamjenski javni prostor koji je žarište okupljanja, nadahnuća i suradnje pojedinaca, organizacija i zajednice na osmišljavanju i realizaciji društvenih, kulturnih, razvojnih i drugih inicijativa, aktivnosti, projekata i programa usmjerenih unapređenju kvalitete života stalnih, privremenih i povremenih stanovnika Murtera i njegovog okruženja.“

A njegova misija do koje smo zajednički s članovima lokalne zajednice došli jest služiti građanima, udrugama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, javnoj upravi i gospodarstvu kao središte razmjene informacija, znanja, ideja, iskustava i resursa usmjerenih unapređenju kvalitete života, rada i mogućnosti poticajnog korištenja slobodnog vremena.

Iz svega navedenog se dakle da zaključiti da je projektu Jedro je kraj, no Društvenom centru Jedro tek je početak.

Projekt se financirao iz bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island