POZIV NA AVANTURISTIČKU IGRU BEZ KRAJA.

Datum objave: 15. lipnja, 2022.

‘Vidiš da sve počinje i završava s posudom! Mi sami smo kao  posuda! Mi smo nosači sadržaja, mi smo zbroj naših iskustava! Jednu jedinu posudu za života imamo! Kad to spoznaš, paziš dobro čime se puniš, zar ne!?’

(odlomak iz dijaloga vremenskih putnika, sestre i brata, Marille Amate i Kvinta Petronija Valenta, s ruba iščezlog grada, na mjestu gdje je pod zemljom zakopan crno bijeli mozaik koji je nekada bio dio rimske vile, njihovog  colentumskog doma) 

Ovog ljeta turisti, istraživači, posjetitelji ali i domaće stanovništvo Murtera imat će priliku sudjelovati u igri Okusi iz amfore- avanturističkoj igri bez kraja inspiriranom arheološkim nalazištem Colentum. Igra je dio projekta “Okusi iz amfore” kojeg provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Murter- Kornati te Općinom Murter- Kornati, a predstavlja testni inovativni marketinški proizvod kojim će se promovirati maritimna baština Murtera. Kroz poveznicu amfore i lokalne gastronomije skrenut će se pozornost javnosti na budući posjetiteljsko-interpretacijski centar Kuća amfore – Amphorarium.

Igra je na početnoj razini vrlo jednostavna- više desetaka amfora će kroz cijelo ljeto biti postavljeno u more po plažama u Murteru, a osoba koja amforu pronađe, upoznaje se sa sadržajem igre preko Web stranice www.colentum.info te u uredu Turističke zajednice Općine Murter- Kornati otkriva koju je nagradu osvojila. Ove godine, uz jela u murterskim restoranima, u fondu nagrada naći će se i rimski kruh te staklenke s ribljim delicijama koje pripremaju prerađivači ribe iz Tribunja i Murtera. Kroz sam projekt potaknuta je suradnja ugostitelja, ribara i prerađivača ribe sa  područja otoka Murtera i Tribunja, te su neka od jela koja se nude na meniju uključenom u nagrade rezultat zajedničkog promišljanja i suradnje.

Amfora je u ovoj igri inspiracija za mnoge aktivnosti- igri su dodane razine HEBRA, KURNATI i HENIX kojima se želi osvijestiti važnost promocije lokalnog ribarstva ne samo kroz puko stvaranje gotovog proizvoda od lokalnih ribljih resursa već kroz stvaranje ekološke svijesti i načina prezentacije novih proizvoda na najoptimalniji način kako bi naš ‘karbonski otisak’ bio gotovo pa nevidljiv.

Detaljnije informacije o igri i projektu pronađite na stranici www.colentum.info te u uredu Turističke zajednice Općine Murter- Kornati.

Putem razvojne strategije FLAG-a „Galeb“, Mjere 1.1.1. „Promocija lokalnog ribarstva“ udruzi Argonauta, sa sjedištem u Murteru, je dodijeljeno 148.846,00kn kn bespovratnih sredstava za provedbu projekta Okusi iz amfore. Sredstva će se koristiti za provedbu edukacija za ribare, prerađivače ribe i ugostitelje, osmišljavanje antičkog menija, provedbu nagradne igre Okusi iz amfore, te organizaciju i provedbu manifestacije “Noć Colentuma 2022”. Odluku o odabiru projekta je donio FLAG „Galeb“, a Odluku o dodjeli sredstava Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva u lipnju 2021.godine. Aktivnost je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj igre isključiva je odgovornost udruge Argonauta.

Projekt provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island