Plovimo do znanja edukativnim izletima na Kornate.

Datum objave: 21. lipnja, 2022.

Kako educirati, ako ne kroz emociju, povezivanje i razumijevanje? Upravo se emocija povezanosti s morem, prirodom i domom najviše osjeti na Kornatima- mjestu posebnih prirodnih, krajobraznih i tradicijskih vrijednosti. Djeca i mladi osnovnih i srednjih škola Šibensko- kninske županije, korisnici udruga Kamenčići i Aurora te Centra za odgoj i obrazovanje Šubićeva prošlog su se vikenda educirala o Kornatskom otočju i posebitostima kroz Argonautine edukativne izlete na Kornate u sklopu projekta „Kornati- važno je o moru znati 6“.

Kako žive dupini, koliko godina žive, kako po peraji raspoznati vrstu dupina i još mnogo toga o ovoj vrsti naučile su nas suradnice na projektu s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a voditeljica Argonautine Eko patrole Mirta Srdarev svojom radionicom je obuhvatila tradiciju i  bioraznolikost Kornatskog otočja. Veliki i mali tako su u najljepšem mogućem ambijentu učili o moru i bioraznolikosti Kornatskog otočja, a mnogo toga naučenog mogli su i iskusiti tijekom izleta koji je obuhvaćao vožnju najljepšim arhipelagom Mediterana, posjet otoku Mana i kupanje u uvali Levrnaka.

Argonautini edukativni izleti u sklopu projekta „Kornati- važno je o moru znati 6“ objedinili su tako na jednom mjestu znanje, učenje, ljubav, empatiju i voluntarizam. Tijekom 3 dana, ukupno 120 sudionika izleta različitih dobi, znanja i životnih sudbina educirana su kroz neformalne metode učenja o moru, životu u moru i tradiciji. Za mnoge je ovo bio prvi, ali kako kažu, ne i posljednji posjet Kornatima, pošto su na njih ostavili jake pozitivne utiske. Iz udruge Aurora rekli su nam da su njihovi korisnici, inače osobe s teške pokretljivosti te osobe s invaliditetom, nakon izleta na Kornate žele posjetiti i druge otoke u našem arhipelagu sada kada su vidjeli da je to moguće te kakve ljepote naši otoci kriju.  S druge strane, djeca osnovnih i srednjih škola na ovim su izletima učila zajedno sa svojim vršnjacima koji se svakodnevno bore s raznim preprekama zbog fizičkih ili mentalnih poteškoćama u razvoju, pa su i na taj način obogaćeni za jedno novo iskustvo te je potaknuta međugeneracijska solidarnost i empatija.

Cilj projekta „Kornati- važno je o moru znati 6“  je jačanje svijesti o vrijednosti prirode, specifično Kornatskog otočja kroz edukacijske programe, izvođenje edukativnih ekoloških lutkarskih predstava (na temu biološke raznolikosti i zaštite mora) te vođenje male eko-škole pod nazivom Murterska eko-patrola, kao tjedne izvanškolske aktivnosti za djecu osnovnoškolske dobi. Donator projekta je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a partneri Općina Murter – Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Osnovna škola Vodice.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island