Argonauta na predstavljanju prijedloga Strategije razvoja održivog turizma do 2030..

Datum objave: 18. kolovoza, 2022.

Javno predstavljanje prijedloga Strategije razvoja održivog turizma do 2030. održano je 17. kolovoza, 2022. u konferencijskoj dvorani Ministarstva turizma na Prisavlju pred stotinjak predstavnika medija i turističkog sektora, gdje je prisustvovala i predstavnica udruge Argonauta, razvojna direktorica Ivona Jadrić.

Udruga Argonauta je bila član radne skupine za izradu strategije.

Prezenatcija Strategije održala se u sklopu javne rasprave o tom dokumentu koja traje do 20. kolovoza 2022.

Svi građani i organizacije mogu pristupiti komentiranju dokumenta Strategije putem javnog servisa E-savjetovanja (gdje se nalazi cjelokupan tekst prijedloga Strategije) na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=21279

Nakon toga, obradit će se pristigle primjedbe i prijedlozi te će prijedlog strategije ponovo biti predstavljen na Danima hrvatskog turizma (DHT) početkom listopada, nakon čega ostaje da se usvoji do kraja ove godine i počne vrijediti od 1. siječnja 2023.

Vizija razvoja održivog turizma, prema Strategiji podrazumijeva kvalitetu i dobrobit lokalnog stanovništva, uvažavanje kulturno-povijesne i prirodne baštine, kao i rješavanje nedostatka broja i kvalitetnih radnika u turizmu te smanjenje utjecaja klimatskih promjena na turizam i njegovog negativnog utjecaja na prostor i stanovanje (s otpadom, prometnim gužvama i drugim).

Tijekom izrade taj se dokument usklađivao s Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. te temeljnim dokumentima i politikama EU-a, uključujući i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

Na izradi su surađivali i predstavnici ključnih dionika hrvatskog turizma, ministarstva i druge relevantne institucije, kao i predstavnici lokalne zajednice i brojni građani putem anketa, a ukupno je u tom poslu sudjelovalo 2850 osoba.

Strategija ima četiri glavna cilja, od kojih je prvi razvoj cjelogodišnjeg turizma i njegovog regionalnog uravnoteženja, što znači smanjenje njegove velike sezonalnosti (najveće na Mediteranu), odnosno da se odvija i izvan ljeta te i na kontinentu. Drugi cilj je turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu, u čemu se uz ostalo trebaju konzultirati, pa i mijenjati prostorni planovi, dok je treći cilj konkurentniji i inovativan turizam s boljim rješenjima ljudskih potencijala i strukturom smještaja.  Četvrti cilj je otporan turizam s učinkovitijim zakonodavnim i upravljačkim okvirom, uz unapređenje sustava turističkih zajednica i praćenja podataka sa turističkim satelitskim računom, uključivanjem u EU sustav podataka i drugo.

“Novom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. u Hrvatskoj se planira održiv turizam postaviti kao imperativ i cilj cijelog turističkog sektora”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ovim povodom.

U sklopu Strategije planirana je i izrada Nacionalnog plana razvoja održivog turizma 2021. – 2027., koji pobliže treba definirati provedbu same Strategije, ali i osigurati detaljnu razradu mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata kao i potrebnih analitičkih podloga za što bolje pozicioniranje sektora turizma u novom financijskom razdoblju EU od 2021. – 2027. godine.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island