IZLOŽBA NA BRDU RADUČ OŽIVJELA POVIJEST MURTERA.

Datum objave: 25. kolovoza, 2022.

Posjetitelji brda Raduč u Murteru od sada mogu uživati u novoj atrakciji – izložbi priča i anegdota s brda Raduč. Izložba je osmišljena i postavljena u okviru Interreg projekta TANGRAMTransnacionalni resursi nacionalnih parkova i parkova prirode na jadransko-jonskom turističkom tržištu na kojem je udruga Argonauta partner. Svrha projekta je izgradnja i promicanje turističkog brenda ADRION, promocijom održive valorizacije i integracije brenda u turističku ponudu nacionalnih parkova i parkova prirode kao turističkih resursa s dodatnim potencijalom, kroz inovativan siustav upravljanja temeljen na suradnji između dionika.

U sklopu projekta, u studenom i prosincu 2021. održane su radionice s lokalnim dionicima koji sudjeluju u razvoju turizma lokalne zajednice: predstavnici privatnog sektora, lokalne samouprave, javnih i obrazovnih institucija te stručnjaci u području turizma. Sudionici su identificirali potencijale i istraživali načine za održivi razvoj turizma u Murteru, te donijeli Lokalni akcijski plan koji sadrži projektne ideje koji uključuju valorizaciju nekoliko lokaliteta na području otoka Murtera, a brdo Raduč identificirano je kao jedna od točaka koja ima potencijala za razvoj sadržaja s potencijalom  razvoja u smijeru održivog turizma.

Brdo Raduč zajedničkim snagama, kroz razne aktivnosti i projekte, održavaju i valoriziraju Općina Murter- Kornati, udruga Argonauta, Poljoprivredna zadruga Murter- Kornati te komunalno poduzeće Murtela, a uvrštavanjem na šetačke i biciklističke rute poslijednjih nekoliko godina postao je rado posjećeno mjesto od strane turista i posjetitelja. Tuneli i pogled s ovog brda nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Za lokalno stanovništvo, ovo brdo je oduvijek imalo veliki značaj. Njegova burna povijest inspirirala je razne anegdote. Osim obrambene funkcije, na brdu Raduč rado su se igrala brojna murterska djeca te istraživala, maštala i priređivala međusobne borbe. Neke od anegdota i povijesnih činjenica vezano za Raduč zabilježio je Luka Ježina iz Općine Murter- Kornati,  te su one sada kroz projekt TANGRAM prenesene na izložbu koja je postavljena u jednoj od ruševnih prostorija na brdu Raduč.

Autor ilustracija izložbe je Igor Mudronja, autor tekstova Luka Ježina, a izvedbu i postavljanje izložbe priredila je tvrtka Symbol iz Osijeka. Izložba je otvorena za posjet svim posjetiteljima brda Raduč, ulaz je besplatan. Postavljanje izložbe na brdu Raduč prva je od dvije aktivnosti pilot projekta u sklopu projekta TANGRAM. Druga aktivnost odnosi se na postavljanje podvodne edukativne staze, a implementacija ove aktivnosti planira se do kraja ove godine.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island