Vikend u znaku čišćenja otoka.

Datum objave: 20. rujna, 2022.

Kroz projekt Eko dotok na otok, kojeg provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Ronilačkim klubom Murter- Kornati i Općinom Murter- Kornati,  provest će se narednog vikenda dvije od tri akcije čišćenja podmorja. U subotu, 24. rujna čisti se podmorje otoka Žuta, uvala Golubovac, a u nedjelju 25. rujna na Prviću uvala u naselju Prvić Luka.  (Nakon ove dvije akcije čišćenja u planu je i čišćenje podmorja na otoku Vrgada).

Akcijama će priskočiti više od 50 ronioca i volontera s kopna i mora iz ronilačkih klubova Murter- Kornati, Rostrum Split, Sv.Roko Bibinje te KPA Drava Varaždin, udruga Argonauta i Biom te pojedinci i udruge sa Žuta i Prvića. Osim čišćenja podmorja od otpada, kroz akciju će se provesti i monitoring prisustva invazivnih algi na ovom području. 

Akcije u sklopu projekta Eko dotok na otok su također dio kampanje Rezolucija Zemlja koju provodi Večernji list, a koja ima za cilj podizanje svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša. Ove akcije naći će se tako na karti među više od 30 volonterskih akcija čišćenja iz cijele Hrvatske. 

Osim akcija čišćenja podmorja, provest će se i radionice na djecu Morski superjunaci koji su osmišljeni kao poligon u kojem djeca uče o podmorju, ronilačkoj opremi, zagađenju mora i sl. Na Prviću će radionica biti provedena istog dana, 25. rujna od 11.00 sati na Rodini, a u Murteru krajem mjeseca o čijem ćemo vas terminu naknadno obavijestiti.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i daju doprinos eko dotoku na otoke našeg arhipelaga. 

*projekt Eko dotok na otok financira Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te sufinancira Grad Vodice, Općina Murter-Kornati te Večernji list kroz projekt Rezolucija zemlje

** ova objava objavljena je uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti udruge Argonauta i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island