Uvala Golubovac na Žutu “lakša” za 3 kubika otpada iz mora.

Datum objave: 24. rujna, 2022.

Više od 40 ronioca i volontera s kopna i mora očistilo je danas uvalu Golubovac na otoku Žutu od 3 kubika otpada. Akciju čišćenja podmorja organizirala je udruga Argonauta kroz projekt Eko dotok na otok kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s ronilačkim klubovima Murter- Kornati, Sv. Roko Bibinje, Rostrum Split, KPA Drava Varaždin te udrugom BIOM.

U uvali Golubovac, u kojoj djeluju 2 restorana i marina, već duže vrijeme nisu provođene akcije čišćenja podmorja, pa je tako ova akcija dočekana s oduševljenjem. U današnoj akciji, iz mora je izvađeno najviše sitnog otpada poput ugostiteljskog inventara, a naišlo se i na poneki komad većeg otpada poput guma, propela, djelova plastike i sl. U tijeku akcije, ronioci su također proveli monitoring vezano uz prisustvo invazivne alge Caulerpa cylindracea, te ista nije pronađena na ovom području.

U pomoć roniocima su priskočili i volonteri s kopna i mora iz udruga Biom i Argonauta, a akciju su podržali i djelatnici restorana Fešta i Sandra te ACI Marine Žut. Osim akcije čišćenja podmorja, ojačana je suradnja ronilačkih klubova, udruga i lokalnih dionika, te stvorena platforma za buduće suradnje. Također, ova akcija čišćenja podmorja jedna je od trideset akcija čišćenja koje se organiziraju pod projektom Rezolucija zemlja Večernjeg lista, a koji ima za cilj podizanje svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša.

Nastavno na akciju, provest će se radionica za djecu Poligon morskih superjunaka 30. rujna u 10.30 h na Trgu Rudina u Murteru. Ova akcija tek je prva u nizu akcija u sklopu projekta Eko dotok na otok. Sutrašnja akcija koja je planirana u okviru istog projekta na Prviću, zbog loših vremenskih prilika odgođena je, a u narednim mjesecima sljedi nam i akcija na otoku Vrgada.

Projekt Eko dotok na otok provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Ronilačkim klubom Murter- Kornati. Ovaj događaj kao i cijeli projekt financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Provedbu projekta sufinanciraju Općina Murter- Kornati te Grad Vodice.

U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz programa Europskih snaga solidarnosti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island