Uvala Golubovac na Žutu “lakša” za 3 kubika otpada iz mora.

Datum objave: 24. rujna, 2022.

Više od 40 ronioca i volontera s kopna i mora očistilo je danas uvalu Golubovac na otoku Žutu od 3 kubika otpada. Akciju čišćenja podmorja organizirala je udruga Argonauta kroz projekt Eko dotok na otok kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s ronilačkim klubovima Murter- Kornati, Sv. Roko Bibinje, Rostrum Split, KPA Drava Varaždin te udrugom BIOM.

U uvali Golubovac, u kojoj djeluju 2 restorana i marina, već duže vrijeme nisu provođene akcije čišćenja podmorja, pa je tako ova akcija dočekana s oduševljenjem. U današnoj akciji, iz mora je izvađeno najviše sitnog otpada poput ugostiteljskog inventara, a naišlo se i na poneki komad većeg otpada poput guma, propela, djelova plastike i sl. U tijeku akcije, ronioci su također proveli monitoring vezano uz prisustvo invazivne alge Caulerpa cylindracea, te ista nije pronađena na ovom području.

U pomoć roniocima su priskočili i volonteri s kopna i mora iz udruga Biom i Argonauta, a akciju su podržali i djelatnici restorana Fešta i Sandra te ACI Marine Žut. Osim akcije čišćenja podmorja, ojačana je suradnja ronilačkih klubova, udruga i lokalnih dionika, te stvorena platforma za buduće suradnje. Također, ova akcija čišćenja podmorja jedna je od trideset akcija čišćenja koje se organiziraju pod projektom Rezolucija zemlja Večernjeg lista, a koji ima za cilj podizanje svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša.

Nastavno na akciju, provest će se radionica za djecu Poligon morskih superjunaka 30. rujna u 10.30 h na Trgu Rudina u Murteru. Ova akcija tek je prva u nizu akcija u sklopu projekta Eko dotok na otok. Sutrašnja akcija koja je planirana u okviru istog projekta na Prviću, zbog loših vremenskih prilika odgođena je, a u narednim mjesecima sljedi nam i akcija na otoku Vrgada.

Projekt Eko dotok na otok provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Ronilačkim klubom Murter- Kornati. Ovaj događaj kao i cijeli projekt financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Provedbu projekta sufinanciraju Općina Murter- Kornati te Grad Vodice.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island