“Murterske vedute” predstavljene na konferenciji o pametnom i održivom turizmu u Anconi.

Datum objave: 6. listopada, 2022.

U organizaciji SVEM MARCHE uspješno je održana konferencija o pametnom i održivom turizmu u sklopu projekta TAKE IT SLOW na kojoj je sudjelovala i predstavnica Argonaute i Općine Murter-Kornati.

Na konferenciji su projektni partneri zajedno s talijanskim i hrvatskim dionicima i stručnjacima iz turističkog sektora produbili ulogu održivog, pametnog i kulturnog turizma u obalnim i unutarnjim područjima jadranske regije.

Projekt „TAKE IT SLOW“ osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u sklopu projekta je opremila muzej na otvorenom (edukativnu stazu) „Murterske vedute“ postavljenoj na područje Arheološkog parka Colentum (pilot područje) u suradnji s Općinom Murter-Kornati.

Predstavnica Argonaute i OMK, Nina Šegović prezentirala je na konferenciji edukativnu stazu “Murterske vedute” prema inputima Luke Ježine. 

Projektni zadatk za edukativnu stazu izradio je Luka Ježina, Viši referent za razvoj i podršku EU u OMK, idejno rješenje postava interpretacijskih medija i pomagala izradio je Invictus consulting d.o.o., dok je za fizičku realizaciju postavljanja opreme bila zadužena Lineta d.o.o. Nabavljena oprema je vrijednosti oko 160 tisuća kuna.

Tijekom konferencije razmijenjene su dobre prakse u pogledu inicijativa, proizvoda i turističkih usluga te su predstavljeni rezultati tematskih istraživanja, prirodne i kulturne baštine, realizirani u okviru projekta TAKE IT SLOW.

U povodu konferencije za partnere na projektu organiziran je obilazak Recanatija, kao primjera turističko-kulturne destinacije čiji je snažan identitet vezan uz umjetnost, poeziju i glazbu.

Konferencija je zaključena okruglim stolom na kojem su stručnjaci za turistički marketing raspravljali o budućnosti jadranske regije kao integrirane, održive i dostupne turističke destinacije, tijekom cijele godine.

Nina Šegović je povodom sudjelovanja izjavila:

“Prisustvovanje na odlično koordiniranoj konferenciji na kojoj se razmjenjuju iskustva inovativnih načina vrednovanja baštine te rezultati raznih istraživanja o potrebi usmjeravanja turizma pa tako i posjetitelja prema sporom odnosno održivom turizmu potvrdilo je važnost ovakvih fondova Europske unije koje doprinose našoj zdravijoj budućnosti.

Informiranje o novom interpretacijskom centru u samostanu Fonte Avellana u kojem su svećenici već u srednjem vijeku shvatili važnost zdravog i čistog okoliša i šuma te skupljanja ljekovitih biljaka kako bi pomogli bolesnima, pomaže nam primjetiti ubrzanost svakodnevnog života i motivira nas okrenuti se prirodi te njenom očuvanju, što će nas u udruzi Argonauta motivirati da i dalje nastavimo rad na našim strateškim ciljevima.

Tijekom konfrenecije uspostavila sam vrijedne kontakte koje ćemo koristiti za daljnje međunarodno umrežavanje u sektoru održivog turizma a posebice razmjeni iskustava u inovativnoj interpretaciji murterske arheološke baštine Colentuma.

Također moram reći da su sudionici konferencije bili su oduševljeni Murterskim vedutama, i da smo dobili mnoge pohvale za sadržaje na Colentumu.”

O projektu

Nositelj projekta „TAKE IT SLOW“ je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri na projektu uz Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo i Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partner Regija Puglia.

Ukupan proračun projekta „TAKE IT SLOW“  koji je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020 iznosi 3.764.695,71 €, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije na raspolaganju je 287.481,00 €. Projekt je započeo 01. lipnja 2020. i traje do 31.12. 2022. Godine. 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island