Završeno putovanje Okusima iz amfore.

Datum objave: 6. listopada, 2022.

Nakon godinu dana provedbe, završen je projekt Okusi iz amfore, čiji je glavni cilj bio doprinos vrednovanju maritimne baštine na području FLAG-a Galeb, kroz inovativan pristup popularizaciji i tematiziranju ribarstva i maritimne baštine inspiriran povezivanjem antičkih resursnih osnova arheološkog nalazišta Colentum, povijesnog značaja amfore i suvremene gastro ponude murterskih ugostitelja. 

Projekt je sadržavao tri glavne aktivnosti, koje su provedene sa lokalnim dionicima različitih profila: ugostitelji, ribari, prerađivači ribe, predstavnici udruga, ustanova i javne uprave. Kroz edukacije koje je vodio Centar za kulturu prehrane, istraživani su antički recepti i analizirana je ponuda ugostiteljskih objekata na otoku Murteru, te mogućnosti prilagodbe i inspiracije jelovnika antičkim prehrambenim navikama i lokalitetom Colentum. Kroz ovu aktivnost, prvi puta su se u raspravu o mogućnostima brendiranja ponude ribe uključili i ribari i prerađivači ribe, koji su iznijeli sve prijetnje s kojima se suočavaju u svom poslu, kao i prijedloge i mogućnosti prodaje i distribucije ribe s obzirom na dostupnost vrsta i sezonalnost.

Nagradna igra Okusi iz amfore služila je za promociju maritimne baštine otoka Murtera i arheološkog nalazišta Colentum široj javnosti- turistima, posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu otoka Murtera. Brojni turisti i posjetitelji imali su tako priliku kroz ovu igru upoznati pobliže Murter i njegovu prirodnu i kulturnu baštinu te gastronomsku ponudu Murtera. Pronađeno je ukupno 20 od 80 amfora bačenih u more, te je tako 40 osoba koje su posjetile Murter dobile za konzumacijom jela od ribe u jednom od ugostiteljskih objekata uključenim u projekt, kruh inspiran arheološkim nalazištem Colentum ili teglice usoljene ribe. 

Manifestacijom Noć Colentuma predstavila su se jela inspirirana antičkim vremenima osmišljena na edukativnim radionicama na početku projekta, te interpretacijske priče i sadržaji kreirani tijekom trajanja projekta autorice Sanje Vukman Mrša, a sve u svrhu promocije arheološkog lokaliteta Colentum i povezivanja s današnjom ponudom Murtera, kao destinacije vezane uz more u svim svojim životnim komponentama.

Partneri na projektu, udruga Argonauta kao nositelj, te Turistička zajednica Općine Murter- Kornati i Općina Murter- Kornati, kroz evaluacijske sastanke zabilježili su sve korake u provedbi projekta, a zajedno s predstavnicima ugostitelja napravljena je SWOT analiza aktivnosti nagradne igre, kako bi se njena provedba u budućnosti planirala u skladu s uočenim prednostima i nedostacima.

Najvrijedniji doprinos ovog projekta zasigurno je prvo povezivanje svih dionika važnih za razvoj Murtera kao maritimne destinacije, te pristup koji interdisciplinarno povezuje sve razine važne za održivi razvoj proizvoda i destinacije. Uključivanjem u projekt Arhipelag bez plastike i prezentacije staklenke kao moderne amfore- ambalaže koja kruži, dodali smo projektu dodatnu vrijednost i potaknuli sve sudionike projekta na drugačije razmišljanje u razvoju proizvoda i usluga. Lokalitet Colentum živa je destinacija, njena povijest je temelj za njenu sadašnjost inspiriranu arhipelagom koji je okružuje i ljudima koji žive od mora i s morem.

Putem razvojne strategije FLAG-a „Galeb“, Mjere 1.1.1. „Promocija lokalnog ribarstva“ udruzi Argonauta, sa sjedištem u Murteru, je dodijeljeno 148.846,00kn kn bespovratnih sredstava za provedbu projekta Okusi iz amfore. Sredstva će se koristiti za provedbu edukacija za ribare, prerađivače ribe i ugostitelje, osmišljavanje antičkog menija, provedbu nagradne igre Okusi iz amfore, te organizaciju i provedbu manifestacije “Noć Colentuma 2022”. Odluku o odabiru projekta je donio FLAG „Galeb“, a Odluku o dodjeli sredstava Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva u lipnju 2021.godine. Aktivnost je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj manifestacije isključiva je odgovornost udruge Argonauta.

Projekt provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island