POSADIMO ZELENIJU BUDUĆNOST-održana prva radionica Eko patrole.

Datum objave: 11. listopada, 2022.

Dana 8. listopada 2022. u prostorijama OŠ Vodice održana je prva radionica  u okviru projekta „Posadimo zeleniju budućnost“ Argonautine Eko-patrole. Cilj projekta i izvannastavnih edukativnih radionica je ojačati svijest o vrijednostima prirode i okoliša koji nas okružuju te stvaranje pozitivnog stava prema održivom razvoju. Polaznici prve radionice bili su učenici petih razreda OŠ Vodice, koji su pokazali svoja znanja, vještine i kreativnost.

Prva aktivnost „Zeleno je, želim znati što je“ imala je za cilj prepoznati karakteristične mediteranske vrste bilja. Neke od njih polaznici će imati priliku saditi na sljedećim radionicama. Uz pomoć mobilne aplikacije „Plant net“ djeca su prepoznavala vrste biljaka čiji su se plodovi i listovi nalazili na stolu. Povezivala su vrstu i oblik biljke s karticama na kojima se nalazila zanimljiva priča o njima. 

U drugoj aktivnosti pod nazivom „fosilizacija“ polaznici su od gipsa izradili „fosil biljke“.  Na taj način lakše će zapamtiti izgled biljke, a oblik će imati trajno sačuvan u učionici. Od gipsa i vode, u pravilnom omjeru, polaznici su izrađivali otisak biljke prislanjajući donji dio lista na smjesu. Nakon što se gips osušio lagano su izvadili biljku i dobili trajni suvenir s radionice. Nakon provedbe ove aktivnosti djeca stječu različite vještine: usavršavaju sposobnosti organizacije i provedbe vlastitih zadataka, osposobljavaju se za samostalan rad, razvijaju sposobnosti praćenja uputa, osposobljavaju se za rad unutar vremenskog ograničenja, potiču kreativnosti.

Treću aktivnost „Ledene zelene“ proveli smo u školskom dvorištu. Djeca su modificirala igru „ledene babe“ te joj dali vlastiti naziv „ledene zelene“. Od ukupno šesnaestero djece, troje je imalo ulogu vatre, troje leda, a ostali su bili „zeleni“ predstavljajući stabla.  Kada  vatra dotakne „zelene“ oni trebaju „gorjeti“ , a jedino ih led može spasiti. Nakon igre pričali smo o utjecaju požara na šume te iz igre izvukli pouku o važnosti očuvanja prirode i zaštite teritorija. 

Četvrta aktivnost nazvana je „Memori karte“. Naime, polaznici su samostalno izrađivali memori karte, tako da su na A4 papiru napravili jednaka polja te je svatko od njih nacrtao dva ista motiva iz provedenih aktivnosti. Nakon crtanja plastificirali su papir te izrezali kartice i igra je počela. Cilj ove aktivnosti bio je likovno i kreativno izražavanje polaznika korištenjem motiva iz provedenih aktivnosti te razvijanje mentalnih sposobnosti i natjecateljskog duha.

Nakon provedbe učenici su ocjenjivali svaku aktivnost.  Bili su iznimno zadovoljni te kažu kako rado iščekuju sljedeće druženje koje će se održati ovu nedjelju, 16. listopada 2022.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u akciji pošumljavanja saniranog deponija Leć. Molimo da nam svoj dolazak potvrdite najkasnije do petka, 14.listopada kako bismo mogli pripremiti materijale za rad.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island