VIŠE ZELENE, MANJE CRNE.

Datum objave: 17. listopada, 2022.

Tužno je bilo gledati sve te požare koji su se događali ovo ljeto, a kojih je nažalost sve više.. odlučili smo djelovati.

U sklopu projekta Posadimo zeleniju budućnost organizirali smo akciju pošumljavanja na saniranom deponiju Leć u Vodicama. Više od 90 sudionika posadilo je sadnice bora pinije, hrasta crnike te čempresa uokolo saniranog odlagališta otpada, a na samom brdu ispod koje je sanirani deponij sađene su sadnice kadulje, smilja, ružmarina i mirte. Nove sadnice su na kraju akcije zalivene, za što je zaslužan DVD Vodice, a kako bi sadnice imale što više šanse za preživljavanje, pri sadnji je dodan gel koji zadržava vlažnost.

Plan sadnje i pošumljavanja napravljen je u dogovoru i koordinaciji više strana: stručnjaka u području šumarstva, biologa, predstavnika Grada Vodice, JVP-a Vodice i DVD- a Vodice te firme Vaši mali vrtlari koja već dugi niz godina brine o zelenim površinama grada Vodice. Prema struci, najveću šansu za uspjeh šuma ima ako se sadi kombinirano, stoga su sadnice posađene bez nekog posebnog reda, ali pazeći na dovoljnu udaljenost jedne od druge.

Ali to nije sve! 🙂 Projekt Posadimo zeleniju budućnost nastavit će se kroz provedbu naše Eko patrole u OŠ Vodice, gdje djeca od 5. do 8. razreda imaju priliku učiti o prirodi i okolišu kroz neformalne metode obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island