ZAVRŠNI PLANOVI PROJEKTA TANGRAM PREDSTAVLJENI NA MEĐUNARODNOM SASTANKU I KONFERENCIJI U CERVIJI.

Datum objave: 21. listopada, 2022.

Pokraj uspostavljanja završne verzije Transnacionalnog akcijskog plana i povezivanja s projektom WONDER, novi sastanak partnerskih organizacija na projektu TANGRAM donio je rekapitulaciju svih pilot akcija i intervencija koje su do sada provedene na projektnim područjima. Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta tako je u talijanskom gradu Cerviji predstavila novu turističku atrakciju – edukativnu izložbu na brdu Raduč, uz najavu skorašnjeg uspostavljanja turističke web stranice sa srodnom aplikacijom, kao i otvaranje podvodnog parka skulptura, koji će uskoro osvanuti na području Murtera. Ispred Argonaute su na konferenciji sudjelovale Sanja Kovačev i Sanja Đurman, kao i vanjski suradnici iz tvrtke Symbol.

Studijski posjeti parku prirode i solani

Domaćin ovog sastanka bila je organizacija Delta 2000, koja je iskoristila priliku kako bi organizirala i međunarodnu konferenciju projekta TANGRAM, pridruženu konferenciji pod nazivom “Održivi turizam i obiteljski turizam u jadranskom području”, realiziranoj u okviru projekta WONDER, kojemu je cilj poboljšati način života u obalnim gradovima i razviti ponudu obiteljskog turizma, odnosno “child friendly” destinacija. Cervija je, pokraj kulture, turizma i vina, poznata po zaštićenim područjima – solanama i borovim šumama, stoga je organiziran i posjet Parku prirode Cervija, gdje je predstavljena bioraznolikost prostranog parka, dok su u solanama predstavnici partnerskih organizacija saznali kako nastaje “slatka” sol iz Cervije.

Uspostavljanje snažne mreže parkova i vrtova

– Cilj je povezati naša područja, bogata umjetnošću, kulturom i prirodom, te ih tako učiniti dostupnima svima – lokalnom stanovništvu, turistima, ali i drugim partnerskim organizacijama. To ćemo nastaviti i u budućnosti, novim projektima i inicijativama, uključujući razvojne agencije, znanstvene partnere i civilno društvo, jer ipak se sve svodi na sudjelovanje, kako bismo uspostavili model održivog turizma – rekao je Mauro Conficoni, izvršni direktor LAG-a Delta 2000 na međunarodnoj konferenciji, naglašavajući kako je u realizaciju pilot akcija projekta TANGRAM bilo uključeno 283 dionika, koji su omogućili uspostavljanje snažne međunarodne mreže parkova i vrtova.

Pilot akcije partnerskih organizacija iz 6 zemalja

Naime, pokraj Argonautinih edukativnih izložbi i podvodnog parka skulptura, Sveučilište u Vlori (Albanija) će nastaviti poticati lokalno stanovništvo na iskorištavanje prirodnih resursa za organizaciju raznih aktivnosti u parkovima. S druge strane, DELTA 2000 (Italija) će u Parku prirode Cervija instalirati atraktivna gnijezda za ptice i zabavne skulpture, dok će u Bohinju (Slovenija) osvanuti botanički hotspotovi, gastronomska ponuda lokalnih proizvođača, kao i različite informativne točke. Razvojna agencija Nove Gorice (Slovenija) je fokus stavila na šumu Panovec i park Pečno, na kojemu će biti postavljene klupice, stolovi sa QR kodovima, kao i razni didaktički alati. Razvojna agencija u Eviji (Grčka) će implementirati rutu na otoku Evija, koja će obuhvatiti kulturna i prirodna područja uz pomoć aplikacije i informativnih točaka, dok je u Nišu (Srbija) udruga Proaktiv već postavila i uredila novi park pokraj “Beogradskih vrata”. RDA Banat (Srbija) je već postavila 4 info točke, kao interaktivne toteme na području NP Fruška Gora u kombinaciji s mobilnom aplikacijom i interaktivnom mapom, a Turistička zajednica Banja Luke (BiH) će do kraja projekta uspostaviti novu edukacijsku rutu na Banj brdu, gdje će biti obuhvaćeno 7 različitih puteva, na kojima će biti postavljene informativne ploče i mape.

****

Projekt „TANGRAM – Transnational parks and Gardens Resources in Adriatic and Ionian tourist Marketplace“, provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt sufinancira Europska Unija u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ADRION Adriatic-Ionian programa, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna vrijednost projekta je 1.645.945,00 eura, a trajanje od 02.01.2020. do 31.01.2023. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island