OTVOREN KLUB MLADIH „KOLARIŠTE“ U OKLAJU.

Datum objave: 31. listopada, 2022.

U petak, 28. listopada otvoren je neformalni Klub mladih „Kolarište“ u Oklaju.

Rezultat je to rada mladih iz Promine koji su kroz projekt „Emulzija – energija mladih u lokalnoj zajednici“ bili educirani i mentorirani o osmišljavanu i provedbi svojih vlastitih projekata. Tako su mladi iz Promine prepoznali da u njihovoj Općini nedostaje prostor koji bi bio otvoren mladima i u kojem bi ti mladi provodili kvalitetno slobodno vrijeme te organizirali aktivnosti u skladu s njihovim interesima.

Općina Promina, koja je i partner na projektu Emulzija, velikodušno je ponudila prostor u Domu kulture u centru Oklaja, predala mladima ključ i na taj način omogućila da se Klub mladih Kolarište i otvori.

Prva u nizu aktivnosti Kolarišta bila je jesenska kreativna radionica za djecu koju su osmislile i vodile mlade djevojke koje su zadnjih godinu dana bile mentorirane i koje su imale želju svojim najmlađim sumještanima ponuditi kreativno provedeno slobodno vrijeme.

Na ovu prvu u nizu radionicu odazvalo se zaista mnogo djece, malih Prominaca koji su zaposlili svoje ruke i izradili kreativne predmete koje planiraju pokloniti štićenicima Doma za starije u Oklaju.

Druga ovakva radionica u Kolarištu zakazana je već za petak, 11. studenoga kada će mladi nastaviti sa svojim aktivnostima u ovom novootvorenom Klubu mladih.

Inače, u doba naših baka i djedova, i ranije, „svako je selo u Promini imalo svoje „kolarište“, odnosno mjesto gdje se pleše – raskršće, cesta, gumno i drugi otvoreni prostori), a plesalo se nedjeljom ispred crkve nakon mise; na blagdan koji se služi – u Oklaju na Malu gospu, ispred Kneževićevih kuća na Stipandan; ispred dvorišta odakle mlada odlazi i kod kuće gdje dolazi. Ponekad bi momci znali obići i nekoliko korlarišta po selima. Za lijepa vremena plesne zabave trajale bi duboko u noć.”

U nešto modernijem obliku, Kolarište kroz mlade ljude u Promini je oživjelo, a upravo to je i jedan od ciljeva Emulzije – probuditi ljubav prema vlastitoj kulturnoj baštini i tradiciji i na osnovu nje unijeti novu (mladu) enregiju u lokalnu zajednicu.

Projekt “Emulzija – energija mladih u lokalnoj zajednici” financiran je od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island