uključi se u savjetovanje o pravilniku za jednokratnu plastiku.

Datum objave: 7. prosinca, 2022.

Zelena akcija poziva građane i građanke, koji su zabrinuti oko zagađenja plastikom, da se do 10.12. uključe u javno savjetovanje o Pravilniku* kojim se detaljnije razrađuju pojedine odredbe za provedbu Direktive o jednokratnoj plastici.

Naime, iako Pravilnik donosi neke pozitivne promjene, njegova ambicija i dalje ne odgovara hitnosti rješavanja problema zagađenja plastikom. Mjere predložene Pravilnikom većinom se odnose na odvojeno prikupljanje, recikliranje i zamjenu jednokratne plastike drugim jednokratnim materijalima poput papira, što je štetno za okoliš te ne predstavlja dugoročno održivo rješenje. Plastični proizvodi za jednokratnu uporabu, ali i ostali jednokratni proizvodi, rezultat su konzumerističkog društva u kojem se oni masovno proizvode, troše, bacaju i gomilaju otpad. Valja ponoviti kako se plastični otpad u najmanjoj mjeri reciklira (9 posto), a u najvećoj se mjeri odlaže na odlagališta otpada (50 posto), spaljuje (19 posto) i završava u okolišu (22 posto). Pravo rješenje problema zagađenja plastikom leži u ponovnoj uporabi, odnosno višekratnim proizvodima, što je jedino rješenje koje ne potiče kulturu bacanja uvođenjem “jednokratnih alternativa” za čiju proizvodnju crpimo ograničene Zemljine resurse i stvaramo otpad.

Ako vam je ova priča poznata, sada uz promjenu vlastitih navika imate priliku uključiti se u proces donošenja odluka! Samo je pet minuta potrebno da se uključite u javno savjetovanje i doprinesete promjeni. Savjetovanje je otvoreno do 10. prosinca!

Ako želite, kopirajte jedan ili sve predložene komentare:

Smatram da:

*Vrlo lagane plastične vrećice treba zabraniti. Naplata tih vrećica je u redu samo kao privremena mjera. Svakako je potrebno uvesti krajnji rok nakon kojeg one neće biti dostupne na tržištu.

*Proširenje sustava povratne naknade korak je u dobrom smjeru, ali trebalo bi obuhvatiti i jednokratnu ambalažu od pića veću od tri litre i drugu ambalažu tekućih jestivih proizvoda kao i tekućih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje.


*Treba postaviti jasan cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu (50% do 2025. i 80% do 2030.), kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni te jednokratnu plastičnu ambalažu.


*Za ugostiteljske objekte gdje se hrana priprema i poslužuje na lokaciji, propisati obvezu uporabe isključivo višekratnog posuđa i pribora za jelo, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta.


*Obvezu naplate jednokratnih plastičnih čaša krajnjim korisnicima treba proširiti na naplatu svih jednokratnih čaša neovisno o materijalu od kojeg su napravljeni, kao i svih jednokratnih spremnika za hranu.

*Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island