ZAVRŠETAK PROJEKTA TANGRAM OBILJEŽEN KONFERENCIJOM U MONZI – REKAPITULACIJOM AKTIVNOSTI I POGLEDOM U BUDUĆNOST ADRION PROGRAMA.

Datum objave: 20. siječnja, 2023.

Ukupno 10 partnerskih organizacija iz 7 zemalja, kreiralo je 9 lokalnih akcijskih planova i jedan opsežan transnacionalni akcijski plan, te naposljetku na svojim područjima realiziralo 9 konkretnih pilot akcija koje se tiču javnih parkova i vrtova. Sve su to glavni rezultati projekta TANGRAM, čiji je kraj nakon 3 godine obilježen završnom konferencijom na sjeveru Italije. Općina Monza je ondje, u velebnoj Villi Reale iz 18. stoljeća, u ulozi vodećeg partnera ugostila ostale organizacije, ali i predstavnike ADRION programa i srodnih EU projekata – WOOL i ADRIONET.

Kao što je poznato, na projektu TANGRAM jedan od partnera je bila i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, koja je njegovom provedbom obogatila turističku ponudu otoka Murtera. Naime, u okviru tog projekta je na brdu Raduč osvanula jedinstvena izložba priča i anegdota, uspostavljen je park podvodnih skulptura, dok je naposljetku kreirana i turistička web stranica sa srodnom aplikacijom, koja će uskoro biti i detaljnije predstavljena javnosti. Na završnoj konferenciji u Monzi, Argonautu je predstavljala Sanja Đurman, zajedno s vanjskim suradnicima iz Symbola, osječke tvrtke zaslužne za realizaciju svih pilot akcija na Murteru.

Nastavak provođenja aktivnosti

– Projekt TANGRAM postavio je temelje za suradnju i valorizaciju kulturne i prirodne baštine uz pomoć parkova i vrtova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Grčkoj, Albaniji i Italiji. Ciljevi su bili povećanje kapaciteta i uključivanje lokalnog stanovništva u razvoj strategija, koje ćemo i nakon završetka zajedno nastaviti provoditi, u promociji rastućih turističkih destinacija u okviru programa IPA ADRION, a u sklopu klastera s projektima WOOL, koji vunu stavlja u fokus održivog turizma, te projekta ADRIONET, koji se bazira na povezivanju autentičnih sela u transnacionalnu mrežu – ukazala je Giulia Righetti, koordinatorica projekta TANGRAM, čestitajući svim partnerima na uspješnoj realizaciji pilot akcija, koje ostaju kao trajna vrijednost cijelog projekta.

Na konferenciji je bilo riječi i o budućnosti IPA ADRION programa, kojemu se sada pridružuju Sjeverna Makedonija i San Marino, a uz budžet od 160 milijuna eura u razdoblju do 2027. godine, glavni prioriteti će biti kulturna i kreativna industrija, zelena rješenja i očuvanje okoliša, održivo upravljanje resursima i infrastrukturom, te kružna ekonomija bazirana na pametnim rješenjima. Srećom, djelovanje udruge Argonauta je već u potpunosti usmjereno tim ciljevima, stoga će itekako opet biti podobna za sudjelovanje u EU projektima koji se tiču poboljšanja života u zajednici.

Pilot akcije na svakom području

Za kraj, podsjetimo da su u okviru projekta TANGRAM, uz aktivnosti Argonaute i istraživanja Sveučilišta Vlora (Albanija), na brdu Kranj (Slovenija) razvijene turističke rute koje su povezane s bioraznolikosti i lokalnim proizvodima, u Banja Luci (BIH) su postavljene info ploče i GIS mape koje pojašnjavaju 7 novih edukativnih staza, u Banatu (Srbija) su u funkciji 4 info točke, dok je u Parku prirode Cervija (Italija) u uporabu ponovno u funkciju stavljen park za djecu i obitelj, s motivima ptičjih gnijezda. Nove rute su uspostavljene i u Novoj Gorici (Slovenija), u šumi Panovec, dok je Razvojna agencija u Eviji (Grčka) razvila mobilnu aplikaciju i virtualnu rutu, a nove virtualne rute su bile zastupljene i u Nišu (Srbija), na Niškoj tvrđavi, te u samoj Monzi, na području cijele Ville Reale, koja se proteže na čak 700 hektara. Virtualni doživljaj Ville Reale, su na kraju konferencije dobili i svi sudionici, korištenjem nove virtualne rute, ali i već postojeće InReale virtualne rute, koja je povijest najvećeg zatvorenog parka u Europi donijela nadohvat ruke.

****

Projekt „TANGRAM – Transnational parks and Gardens Resources in Adriatic and Ionian tourist Marketplace“, provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt sufinancira Europska Unija u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ADRION Adriatic-Ionian programa, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna vrijednost projekta je 1.645.945,00 eura, a trajanje od 02.01.2020. do 31.01.2023. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island