KAKVA SU NAŠA IGRALIŠTA ZA DJECU?.

Datum objave: 2. ožujka, 2023.

Kao Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja, koja velik dio svojih programa, projekata i aktivnosti usmjerava ka ciljnoj skupini djece, specifično-izvaninstitucionalnoj edukaciji za okoliš i održivi razvoj, želimo istaknuti važnost upotrebe prirodnih materijala kod oblikovanja dječjih vanjskih prostora za igru.

Želimo općoj javnosti skrenuti pozornost na dobrobiti korištenja prirodnih materijala poput drva, pijeska, zemlje, vode i drugih i upozoriti na one koje se trenutno nalaze na našim dječjim igralištima.

Primijetili smo da se na igralištima najčešće koriste gumene antistres podloge, a u novije vrijeme i umjetna (plastična) trava. Umjetna trava napravljena je od sitnih, crnih mrvica dobivenih od usitnjenih automobilskih guma, usipanih između lažnih vlati trave. Ono što je ovu podlogu učinilo atraktivnom i uspješnom pričom je njena zaštita od ozbiljnih ozljeda djece, a dodatan plus za onoga koji održava igralište je što ne zahtijeva nikakvo gnojivo, pesticide ili zalijevanje.

No, različite studije, koje su dostupne jednostavnim pretraživanjem interneta, upozoravaju na činjenicu da umjetne gumene podloge mogu predstavljati opasnost za zdravlje djece/korisnika.

Također, s obzirom na našu klimu i broj sunčanih sati, igrališta izložena direktnom suncu (bez zasjene) i obložena antistresnom podlogom, u ljetnim mjesecima se gotovo ne mogu koristiti jer se takva podloga užari – 10 do 15 stupnjeva više od temperature okoline.

Stoga, preporučamo korištenje ekološki prihvatljivijih podloga koje donose i neke dodatne dobrobiti za djecu;

  • materijali na bazi drva – npr. malč
  • pijesak
  • riječni šljunak (oblutak za dječja igrališta)
  • prirodna trava / zemlja,

uz sjenila za igrališta.

Nadamo se da će navedeni primjeri poslužiti kao inspiracija i potaknuti na promjenu! 🙂

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island