Početni sastanak projekta „Eco patrols 4 Environmental Goals“ u Šibeniku.

Datum objave: 30. ožujka, 2023.

Prošli tjedan, od 20.-24. ožujka 2023. u Šibeniku smo održali početni sastanak projekta „Eco patrols 4 Environmental Goals“ financiranog od Europske unije u sklopu programa Erasmus +.

Nositelj ovog projekta je naša udruga Argonauta, a na sastanku u Šibeniku smo se uživo sreli i s našim partnerima na projektu, udrugama Kreator iz Sjeverne Makedonije, Inženjeri zaštite životne sredine iz Srbije, Punta Campanella iz Italije te Mindenegyüttmegy Egyesület iz Mađarske.

Projekt „Eco patrols 4 Environmental Goals“ bit će usmjeren na razvoj kompetencija partnerskih organizacija koje rade na podizanju svijesti o temama izazova povezanih s okolišem i klimatskim promjenama, a nastao je na temelju projekta Plava Eko patrola (https://eko-patrola.org/)  koji je Argonauta provodila lokalno na području Šibensko – kninske županije kada je u 7 osnovnih škola oformila tzv. Eko patrole koje su činili učenici i koji su neformalnim metodama učenja bili poučavani o različitim ekološkim temama. Kroz ovaj rad nastao je i priručnik dostupan svima koji rade s mladima i koji žele obrađivati i podučavati ekološke teme na zanimljiv i inovativan način.

Projekt koji smo započeli sastankom u Šibeniku također će raditi na izdavanju priručnika o neformalnom obrazovanju o ekološkim temama, no ovaj put za nešto stariju djecu, odnosno mlade od 14 do 18 godina i to na području i jezicima 5 zemalja partnera projekta, dakle Italije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. U ovim će se zemljama također oformiti pilot Eko patrole koje će po spomenutom priručniku obrađivati ekološke teme.

Projektnoj suradnji bit će dodana digitalna dimenzija te će se kroz projekt razviti i implementirati e-edukativna igra (s verzijom tiskanog primjerka), a koja će biti teaser za poticanje mladih na poduzimanje građanskih akcija povezanih s izazovima u području okoliša i klimatskih promjena.

Projekt će trajati dvije godine, a ovaj je sastanak u Šibeniku bio samo prvi u nizu sastanaka za ostvarenje svih ciljeva koje smo si ovim projektom zadali.

Ova je objava ostvarena uz financijsku potporu Agencije za mobilnost i programe EU. Ona izražava isključivo stajalište autora i Agencija se ne može smatrati odgovornom pri upotrebi informacija koje se u njoj nalaze. 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island