POSADIMO ZELENIJU BUDUĆNOST 2-ODRŽANA ČETVRTA RADIONICA EKO PATROLE.

Datum objave: 25. travnja, 2023.

Dana 22. travnja 2023. u polju, na imanju obitelji Ivanda, okupili su se polaznici Eko patrole, članovi udruge LAG More te članovi Likovne udruge More kako bi obilježili Dan planeta Zemlje. Kroz ovaj događaj nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te razviti kritičko mišljenje i ojačati svijest o vrijednostima prirode i okoliša.

Prva aktivnost bila je otkrivanje mozaika kojeg je izradila obitelj Ivanda. Polaznici Eko patrole prepoznali su (na mozaiku) karakterističnu vrstu za naše podneblje – zelenbaća, koji pripada skupini gmazova. Također, naučili su na koji način se izrađuju mozaici i kako iz malih djelića pločica dobiti cjeloviti rad. Uz ovu radionicu ponovili smo koliko je važna biološka raznolikost i očuvanje broja vrsta karakterističnih za naše krajeve.

Druga radionica imala je za cilj razvijanje sposobnosti organizacije, usavršavanje sposobnosti snalaženja u prostorurazvijanje kreativnosti i sposobnosti korištenja likovnih vještina,  usavršavanje fine motorike te upoznavanje autohtonih biljnih vrsta. Polaznici su s voditeljicom radionice, Manuelom Srdarev, tražili autohtone vrste u vrtu. Nakon nalaska, naučili su imena i glavne karakteristike vrste te su ih nakon toga crtali na papir.

Treću radionicu vodila je Josipa Biluš, voditeljica Argonautine Eko-patrole. Polaznici su izrađivali kompas za čiju izradu su im bili potrebni: voda, tegla, igla, list i magnet. Magnetizirali su iglu tako što su više puta u istom smjeru prešli magnetom po igli. Nakon toga su iglu položili na list te sve skupa oprezno položili u vodu. Neki od polaznika su našli asimetričan list te im kompas nije funkcionirao dok je drugima izrada uspjela. Patrolaši su zaključili da je potrebno naći simetričan list jer im u protivnom list otpluta prema kraju tegle prije vrtnje te su ponovili izradu. U ovoj radionici polaznici su se upoznali s izradom vlastitog kompasa, razvijali kritičko mišljenje, osposobili se za samostalan rad i za praćenje uputa.

U četvrtoj radionici Argonautine Eko patrole polaznici su se upoznali s pojmom mikroplastika te njenim utjecajem na živi svijet i prirodu. Prije igre nisu znali što predstavljaju čepovi u dvije boje (hranu i mikroplastiku) te su nakon kraja igre mogli zaključiti kako organizmi poput kita ne mogu razlikovati hranu od mikroplastike. Ovom radionicom su usavršavali sposobnosti praćenja uputa, organizacije, podjele poslova i provedbe zadataka, razvijali sposobnosti prepoznavanja uzročno posljedičnih veza i promišljanja o širem kontekstu priče, razvijali sposobnosti kritičkog razmišljanja i logičkog zaključivanja te povezivanja teme sa stvarnim životom.

Nakon provedbe učenici su ocjenjivali svaku aktivnost – bili su iznimno zadovoljni te kažu kako rado iščekuju sljedeće druženje.

Nastavljamo već početkom 5. mjeseca, pratite nas! 🙂

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Osnovna škola Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island