EKO PATROLA “Zasadi biljku, proizvedi kisik”.

Datum objave: 10. lipnja, 2023.

Još jedna radionica Argonautine Eko patrole održala se 3. lipnja 2023. u prostorijama OŠ Vodice. Naziv  radionice je bio „Zasadi biljku, proizvedi kisik!“.

Polaznici su kroz cijeli ciklus radionica koristili staklene tegle koje su zamijenile plastične čaše za piće. Kako bi tegle iskoristili, upotrijebili su ih kao vazu za sukulente. Naučili su da su sukulenti biljke koje imaju sposobnost čuvanja vode u svojim tkivima, što im omogućuje preživljavanje u sušnim i surovim uvjetima. Ime „sukulent“ dolazi od latinske riječi „sucus“ što znači „sok“ ili „vlaga“. Karakteristika sukulenata, koja ih razlikuje od drugih biljaka, je njihova sposobnost skladištenja vode u zadebljalom mesnatom listu. Voda pohranjena u njihovim tkivima omogućuje im preživljavanje u razdobljima dugotrajne suše iz čega su zaključili kako ih nije potrebno često zalijevati.

Za izradu svojih tegli sa sukulentima polaznici su dobili: zemlju, teglu, vodu, kamenčiće, sukulente. Sukulenti su otporne i prilagodljive biljke jednostavne za uzgoj. Za to je potrebno osigurati puno sunca, malo vode, osim u ljetnom razdoblju kada je potrebno nešto češće zalijevanje. Sukulenti su odlične biljke za početnike i za sve one koji smatraju da nemaju puno iskustva. Iz tog razloga smo ih izabrali za uzgoj kako bi se i sljedeće godine na radionici mogli pohvaliti svojim prošlogodišnjim sukulentom. Nakon što je sadnja završila ponovili su što znači fotosinteza te naučili kako sadnjom biljaka stvaramo neophodan plin kisik.

Važnost projekta i ove radionice je ojačati svijest o vrijednostima prirode i okoliša koji nas okružuju te edukacija lokalne zajednice o čuvanju šuma i biljnog svijeta. Polaznici su razvili interes za istraživanje prirode, poticali svoju kreativnost, usavršavali finu motoriku, osposobili se za izradu vlastite lončarice.

Kako bi dodatno ukrasili svoje tegle, na papiriće su ispisali poruke vezane za prirodu. Pa smo tako imali priliku pročitati: „Očuvaj svoj planet, zato što nemaš drugog“, „Čuvajte okoliš kao svoje zdravlje“, „Čuvajte okoliš i more“, „Zemlja je jedina koju imamo, ona je naš dom“…

U drugoj aktivnosti dio sukulenata su zasadili u školskom vrtu. Patrolaši su pokazali kreativnost te su uz pomoć sadnica čuvarkuća ispisali na tlu „EKO“ i okružili natpis kamenčićima te tako odali počast cijelom projektu i ovoj radionici.

Cilj ove aktivnosti je uvidjeti mogućnost primjene raznovrsnih materijala i predmeta u različite svrhe te potaknuti na boravak u prirodi i na istraživanje njezine raznolikosti.

U trećem dijelu radionice polaznici su uz pomoć materijala iz prirode trebali izraditi prepoznatljivi motiv. Prikupljali su kamenčiće, grančice, lišće, cvijeće, a zatim izrađivali motive broda, čovjeka, leptira…

Ciljevi su bili: likovno i kreativno izražavanje korištenjem jednostavnih materijala iz prirode, istraživanje i izražavanje osnovnih principa likovne kompozicije te ritma u njoj, upoznavanje autohtonih biljnih vrsta, razvijanje osjetljivosti na važnost, snagu, krhkost i ljepotu prirode.

Za kraj su trebali ostaviti poruku na ploči u kojoj opisuju svoja iskustva u dosadašnjim radionicama Eko patrole. Tako smo imali priliku pročitati: „Bilo je odlično, preporučujem svima“, „Na Eko-patroli je bilo dobro! Dođite da zajedno čuvamo prirodu!, „Bilo je smješno, zabavno, ludo i odlično. Nikad nećemo zaboraviti druženje s prijateljima u Eko patroli“, „Ludo i nezaboravno, smijeh i zabava uvijek dobro dođu“, „bilo je zabavno i poučno, preporučujem jer se družite s prijateljima i nastavnicima“… U tom tonu smo i završili Eko patrolu. Do sljedećeg susreta! 😊

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island