Završile su edukativne radionice, a sadnice su se podijelile… što slijedi?.

Datum objave: 16. listopada, 2023.

U modernom okruženju betona i asfalta, drveća stvaraju prirodnu zaštitu koja snižava temperature čak do 5°C. Ako stvaranje hlada nije dovoljan razlog za širenje zelenih površina, tu su još i benefiti smanjenja buke automobilskog prometa, bolja kvaliteta zraka koji udišemo, ali i neizmjeran pozitivan učinak na mentalno zdravlje stanovnika. Potaknuti navedenim činjenicama i željom da se Murter zazeleni, odlučili smo provesti *projekt “DICA SADE VIŠE – ZA STUPANJ NIŽE”.

Petak, 13. listopada 2023. bio je u znaku provedbe projekta u osnovnoj školi “Murterski škoji” u Murteru. Učenicima je podijeljeno više od 200 sadnica maslina, čempresa i lovora za sadnju koja slijedi ovaj tjedan i sudjelovanje u kampanji ozelenjavanja Murtera.

U protekla 2 tjedna, Argonautim tim proveo je 13 edukativnih radionica sa svim razredima OŠ Murterski škoji i Područnog odjela u Betini. Svi su učenici naučili nove informacije o važnosti ozelenjavanja, negativnim stranama urbane gradnje bez zelenila i utjecaju zelenih površina na prosječne godišnje temperature te su dobili upute kako, zajedno s obitelji, sudjelovati u kampanji #dicasadeviše.

Nakon što su učenici naučili zašto je potrebno održavati i razvijati zelene površine, sada će se sami okušati u sadnji. Učenici su preuzeli svoje sadnice koje trebaju posaditi u svojim okućnicama uz pomoć svojih bližnjih, a akcija sadnje murvi odvit će se na javnoj površini OŠ Murterski škoji u Murteru 19.10.2023. s početkom u 12:30 h. To je dan kada će predsjednici razreda zajedno s učiteljima, Argonautinim volonterima i svojim obiteljima posaditi drveća kako bi učenici mogli uživati u hladovini bujnih krošnja u vrućim danima.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako je to izgledalo! 🙂

*Projekt financira INA d.d.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island