PRIVELI SMO KRAJU RAZMJENU MLADIH “YOUTH GO LOCAL”.

Datum objave: 19. listopada, 2023.

Zadnje dane babljeg ljeta ove godine Srimu je oživjela međunarodna razmjena mladih pod nazivom “Youth Go Local”!

Od 10.10. do 18.10.2023. 40 mladih iz Portugala, Španjolske, Rumunjske, Turske, Sjeverne Makedonije i Hrvatske marljivo su usvajali i upijali nova znanja i vještine te razmjenjivali iskustva koja su pri kraju razmjene pretočili u inicijative za njihove lokalne zajednice.

Tijekom provedbe programa mladi iz svih nacionalnih timova odradili su svoje radionice čije teme sežu od interkulturanog učenja, kooperacijskih metoda, do toga kako iskalkulirati budžet i napraviti analizu potreba za projekt. Aktivnosti i radionice prate metode neformalnog učenja poput energyseri koji služe za razbuđivanje i aktiviranje sudionika, a neki od zadataka koji su mladi morali raditi je izravno primjenjivo u svakodnevnici poput pisanje članka. Timski rad je u fokusu ovog okruženja jer želimo mladima predstaviti realne situacije u kojima se mogu naći u stvarnom svijetu.

Šećer na kraju razmjene bilo je predstavljanje kreiranih lokalnih inicijativa javnosti u Vodicama. U gradskoj knjižnici pred predstavnicima Grada Vodica i lokalnih udruga, sudionici razmjene predstavili su svoje ideje, te pokazali znanje i vještine u aspektima pisanja projekta koja su naučili na razmjeni. Inicijative su bile raznovrsnih tematika, ali su se posebice isticali problemi mentalnog zdravlja u mladoj populaciji, kao i potreba za aktivnijim i zdravijim načinom života.

Udruga Argonauta projekt provodi u sklopu Akreditacije za mlade, čiji je strateški cilj omogućiti mladima aktivno sudjelovanje u društvenom životu lokalne zajednice te osnaživanje mladih kroz nova znanja, vještine i kompetencije. Akreditacija omogućuje organizacijama, nositeljima i partnerima izgradnju kapaciteta za rad s mladima te usvajanje i razvoj novih alata i metoda neformalne edukacije za rad s mladima unutar udruge Argonauta i partnerskih organizacija.

Projekt se provodi zajedno s partnerskim organizacijama: Zdruzenie na gragjani KREATOR Kumanovo (Sjeverna Makedonija), Experimentáculo Associação Cultural (Portugal), AKS Yourself (Rumunjska), Asociación Juvenil Inter – AJ INTER (Portugal), Cappadocia Youth Mobility (Turska).

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način bili dio ove razmjene i pomogli mladima da naprave promjenu u svojim lokalnim zajednicama!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island