Predstavnica Argonaute sudjelovala na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“.

Datum objave: 11. prosinca, 2023.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je u Šibeniku od 7. do 9. prosinca konfernecija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ posvećenoj 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji i uspješnim EU projektima . Otvaranje su obilježili govori predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, uz pozdravna obraćanja šibensko-kninskog župana Marka Jelića i gradonačelnika Šibenika Željka Burića.
Program konferencije ove je godine usmjeren na puno desetljeće Republike Hrvatske u Europskoj uniji te korištenje EU fondova i provedene EU projekte.

Drugi dan konferencije na panelu pod nazivom: “Novi pristupi za održivi razvoj otoka”, kao predstavnica organizacija civilnog društva koji su korisnice potpora MRRIFEU kroz “Javni poziv za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima” pozvana je udruga Argonauta, čija je predstavnica Ivona Jadrić, razvojna direktorica udruge govorila o iskustvima Argonaute, kao aktivne otočne udruge, na ovom natječaju te provedenim projektima:

  1. Vaša udruga u provedbi projekata javnih poziva Ministarstva sudjeluje još od samih početaka – od 2008. godine. (Zavirili smo u našu bazu podataka iz 2008. – tada ste se zvali: Ekološka udruga Argonauta, naziv projekta bio je: „Upoznajmo svoj kraj“ i podržani ste od Ministarstva sa 15.000,00 kn.). Uglavnom, s obzirom na dugogodišnje iskustvo Vaše udruge u provedbi projekata javnih poziva Ministarstva, molimo da ukratko opišete Vaše dosadašnje rezultate/efekte provedenih projekata?

Da, davno je to bilo! Mislim da smo dvije godine sredstva iz projekta “Upoznajmo svoj kraj” usmjeravali u očuvanje kulturne materijalne baštine, pa se tako sjećam da smo, između ostalog u sklopu ovog projekta izradili jednu mušku i jednu žensku murtersku narodnu nošnju, te su one bile dio postava, na lutkama, al ubrzo su za potrebe Murterskog pira, manifestacije koja oživljava murterske ženidbene običaje, oživile, i da ih do danas nosimo u toj prilici!
Kasnije smo kroz godine, projektna sredstva dobivena na ovm natječaju kroz projekt „Arheološko blago Colentum“ usmjeravali na valorizaciju arheološkog lokaliteta Colentum, te smo mnoge sadržaje za interpretaciju razvili kroz projekte, npr.: pripovjetka i izložba grafika inspirirana Colentumom, informativno-edukacijske table, drveni plato-vidikovac, Cluentum – društvena igra kroz koju se uči o povijesti Colentuma, trenska igra Ne-moguća misija, organizirali manifestaciju Dani Colentuma koja se vrtila oko uprizorenja povjesne pripovjetke kroz dramski prikaz, gdje su glavni glumci bila lokalna djeca i mladi, turistička karta Blago Colentuma, bezbroj volonterski akcija obnove suhozida, čišćenja raslilnja, obnove stazica, eko akcija…Kako nas je u ovome podržavala lokalna samouprava i drugi dionici kao što je Muzej grada šibenika i lokalna Turistička zajednica, Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije te su na temelju ove priče raspisani interreg HR-IT projekti, u kojima je Općina Murter-Kornati bila partner, a kojima se financirala sanacija i konzervacija ostataka antičeke arhitekture, tematske šetnice, podvodna edukativna staza, i prva hrvatska arheološka plaža, proširena stvarnost za interpretaciju – Colentum je nakon 10 godina zapuštenog nalazišta izrastao u Arheološki park unatoč mnogim preprekama, to je sada jedan novi i kompletan turistički proizvod, i pozivam svih da ga istraže ako se nađu na Murteru. A sve je počelo s jednim malim projektom i nekoliko entuzijasta….

  1. Javni pozivi Ministarstva usmjereni su isključivo na organizacije civilnog društva koje imaju sjedište i djeluju na području otoka. Smatrate li da je ovakav tip poziva važan/značajan za otočnu zajednicu?

Značajan je ali bi trebao i mogao biti još značajniji ukoliko bi se osiguralo dovoljno financijskih sredsava. Smatram da bi trebalo pokrenuti financiranje otočnih udruga u smislu Institucionalne potpore hladnom pogonu – osigurati više sredstava za rad, honorarne naknade ali najbolje redovan rad , kako bi se moglo podržati da se otočani koji imaju ideje i entuzijazam mogu kroz svoje udruge cijele godine posvetiti njihovom ostvarenju i imati naknadu za svoj rad. Jer se na kraju sve svodi na nedostatak ljudskih kapaciteta. Ništa se ne može razviti ni poboljšati ni nečemu dodati vrijenost ako nema ljudi koji će se 100% tome posvetiti, i za to biti plaćeni.

  1. Kako su ciljne skupine u provedbi Vaših projekata i djeca i mladi osnovnoškolskog uzrasta – Smatrate li da kod djece i mladih otvarate nove vidike provedbom Vaših projekata koji promiču očuvanje i zaštitu morskog okoliša, zajedništvo/snalažljivost među mladima, učenje tradicijskih i životnih vještina u kriznim situacijama i slično. Odnosno, mislite li da su lokalne zajednice svjesne napora organizacija civilnog društvo koji se odnose na poboljšanje kvalitete života otočne zajednice?

Svakako otvaramo vidike djeci i mladima, uključujemo ih u različite aktivnosti, koje su edukativne, to je velika prilika u maloj otočnoj zajednici, prilika da slobodno vrijeme koriste na kvalitetan način, osim sporta i umjetnosti – ali već u tinejdžerskim godinama oni se susreću s drugm interesima i postaju svijesni surove realnosti života na otoku i u HR, idu dalje na školovanjei teško ih je zadržati na otoku, čak i ovom koji je pozvezan mostom, a kako li je tek na otocima kojima se dolazi samo vaporom.

Uvodnu riječ održala je Spomenka Đurić, državna tajnica (MRRFEU) a drugi gosti bili su: Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića, Pag, Mario Šmit, OPG Natura Škoj, Prvić te Ivo Radica, gradonačelnik, Grad Vis. Panel je moderirao Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke.

Zahvaljujemo se Upravi za otoke na pozivu.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island