Održana je treća radionica Eko patrole pod nazivom: “Hrana i održivost”.

Datum objave: 12. veljače, 2024.

U subotu 10. veljače 2024. održana je treća radionica Argonautine Eko patrole pod nazivom „Hrana i održivost“. Ovaj modul potiče djecu da misle globalno i djeluju lokalno na temu hrane i održivosti. „Imaju li veći ekološki otisak jagode iz Španjolske ili one iz Vrgorca? Koje su jeftinije? Kad bi odbačena hrana bila država, površinu koje zemlje bi zauzela? Tko je preživio a koga su pojeli nametnici te što se krije iza formule 2 +3 = 5?“ To su samo neka pitanja na koje smo dobili odgovor.

Cilj prve aktivnosti „Smrdi- užasno smrdi“ je uočiti nelogičnosti vezane za hranu i održivost, potaknuti na razmišljanje o domino efektu i dugoročnosti posljedica određenog događaja. Učenici su imali zadatak u učionici pronaći skrivene kartice s nelogičnostima o hrani. Nakon što su pronašli kartice zaključili su zašto se aktivnost naziva „Smrdi- užasno smrdi“. Na osnovu nelogičnosti iz priče o jagodama iz Španjolske i Vrgorca predložili su moguća rješenja za pomoć domaćim poljoprivrednicima: prodaja domaći proizvoda putem štandova, smanjen izvoz u trgovačke lance, reklamiranje domaćih proizvoda na TV-u i društvenim mrežama, poticanje građana na kupovinu domaćih proizvoda. Iako su ostali šokirani razlikama u cijeni smatraju da se tržište može popraviti ako se prihvate sve njihove ideje te sami kažu kako će se potruditi biti mali kotač u promoviranju domaćih proizvoda. Također, ostali su šokirani kad su saznali kako se 1,3 milijuna tona godišnje hrane baci te da bi odbačena hrana zauzela površinu Kine. Tijekom provođenja ove aktivnosti učenici su razvili osjetljivost i empatiju prema subjektima priče, usvojili su pozitivan ali kritičan stav prema upotrebi stvarnih informacija te su uvidjeli mogućnost vlastitog pozitivnog djelovanja u njegovu rješavanju.

Aktivnost „Helijski štap“ izaziva znatiželju i spremnost na pronalaženje rješenja, potiče timski rad te dijeljenje ideja i poštivanje tuđeg mišljenja. Nakon što su sudionici podijeljeni u grupe, trebali su spuštati štap duljine 2 m tako da ga pridržavaju dvama prstima, zatim jednim prstom pa jednim prstom i podignutom nogom. Iako im je trebalo više puta da ostvare cilj, aktivnost im se jako svidjela te su zahvaljujući timskom radu došli do toga da bez problema spuste štap.

Aktivnost „Nemoguća misija“ razvija znatiželju za hranu koju kupujemo, potiče kritičko promišljanje o porijeklu kupljene hrane te razvija pozitivan stav prema sezonskoj hrani i hrani lokalnog porijekla. Igra je koncipirana u 4 zadatka koji su dobile sve grupe. Važno je da unutar grupe pravilno podjele zadatke kako bi nemoguća misija postala mogućom. U prvom zadatku trebali su izvući po jednu namirnicu iz vrećice te na internetu pronaći koliko joj je km trebalo do Hrvatske i smjestiti je na traku na podu s ispisanim kilometrima. U tom zadatku shvatili su koliko je ljudi iz cijelog svijeta uključeno da bismo danas jeli svoj doručak, koliko hrane koju danas jedemo dolazi iz različitih dijelova svijeta te koliko neke namirnice moraju prijeći kilometara da bi došle do naših tanjura.

U drugom zadatku dobili su kalendar sezonskog voća i povrća te su na osnovu kalendara trebali osmisliti jelovnik za jedno godišnje doba. Ovaj zadatak ih potiče da konzumiraju sezonsku hranu i na taj način jesti kvalitetnije te smanjiti ekološki otisak.

U trećem zadatku su trebali osmisliti slogan kojim bi kupcima promovirali domaću jagodu. Neki od slogana bili su: „Možda je jeftinije ali nije zdravije“, „Volim domaći uzgoj“, „Budi cool, jedi Hrvatsko, domaće“. Ovim zadatkom su uvidjeli važnost marketinga te kako on može biti pozitivan, ali i negativan.

U četvrtom zadatku su trebali ispuniti križaljku što su uspješno odraditi tako što su međusobno surađivali s ostalim grupama. Kao konačno rješenje dobili su „Ti si ono što jedeš“ što im je pomoglo u sljedećoj aktivnost.

Aktivnost „Dan- noć u vrtu“  simulira igru „Dan-noć“ na način da je svakom učeniku dana kartica vrta s pojmovima raznolikog voća i povrća. Nakon što im se pročita nametnik koji napada voće/povrće iz njihovog vrta trebaju čučnuti. Brzo su zaključili što je cilj igre te da će najbolji vrt biti onaj u kojem prevladava raznolikost i da jedino tako mogu opstati. Cilj ove aktivnosti je razviti zanimanje i znatiželju za poljoprivredu i aktualnosti vezane za monokulturu i njezine posljedice. Usavršili su sposobnosti brze procjene i reakcije te razvili sposobnosti logičnog zaključivanja.

A kako nam je bilo, pogledajte kroz fotografije!

Pratite nas i dalje do sljedeće radionice kada ćemo provesti akciju pošumljavanja u našoj lokalnoj zajednici!

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Osnovna škola Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island