Početak testiranja modula Eko patrole s šibenskim gimnazijalcima.

Datum objave: 12. veljače, 2024.

Dvadesetak šibenskih gimnazijalaca bit će dio grupe “Eko patrola” kroz koju će na neformalne načine učiti o okolišnim temama.

Nakon što su stručnjaci iz partnerskih organizacija ovo ljeto zajednički razvili novih 8 edukativnih modula za Priručnik Eko-patrole, svi partneri u svojim zemljama pa tako i Argonauta organiziraju testiranje modula iz Priručnika Eko-patrole s mladima (14 do 18 godina).

Testiranje će se provoditi u Gimnaziji Antuna Vrančića sve do ljeta, a facilitatorica će biti dugogodišnja Argonautina suradnica Josipa Biluš, profesorica biologije.

Udruga Argonauta nositelj je dvogodišnjeg projekta naziva Eko-patrole za okolišne ciljeve/Eco – patrols 4 Environmental Goals kojeg provodi zajedno s međunarodnim partnerima: Zdruzenje na gragani Kreator Kumanovo iz Makedonije, Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine iz Srbije, Consorzio di Gestione dell’ Area Marina Protetta Punta Campanella iz Italije i Mindenegyüttmegy Egyesület iz Mađarske. Projekt je započeo u veljači 2023. i trajat će do veljače 2025.

Cilj projekta je razvoj kompetencija partnerskih organizacija koje rade na podizanju svijesti o okolišnim izazovima i klimatskim promjenama za različite ciljne skupine, a najviše mlade. A temelji se na nadograđivanju postojećih rezultata, prethodnih projekata, programa i aktivnosti svih projektnih partnera koji rade u području zaštite okoliša i mladih. Rezultati projekta nastojat će omogućiti promjene u ponašanju prema okolišu u svakodnevnim životnim izborima ciljnih skupina – mladih, provedbom koncepta Eko patrole i edukativnom online igrom.

Kroz projekt će se raditi na provedbi zajednički razvijenih inovativnih praksi – razvoj i testiranje novog priručnika Eko-patrole i uvođenje Eko-patrole kao izvannastavne aktivnosti na lokalnoj razini za ciljnu skupinu od 14 – 18 godina. A kroz pokretanje zajedničke inicijative za digitalizaciju obrazovanja o okolišu dizajnirat će se online edukativna igra s ciljem edukacije i motiviranja mladih na aktivno građanstvo u zaštiti prirode i okoliša.

Ove informacije bile su predstavljene gimnazijalcima prije samog početka testiranja kako bi im dali širu sliku i osjećaj da su dio nečeg većeg na međunarodnoj razini.

Testiranja modula s gimnazijalcima će se provoditi u sklopu međunarodnog projekta „Eco-patrols – For Environemental Goals“ financiranog od Europske unije kroz Erasmus+ program.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island