ŠTO JE EKOLOŠKI OTISAK?.

Datum objave: 15. veljače, 2024.

Što je to ekološki otisak? Kako naša ponašanja i navike utječu na prirodu? Kako smanjiti svoj otisak? Sve su to pitanja na koja smo ponudili odgovore na ovotjednoj eko-srijedi u sklopu projekta “Kornati – važno je o moru znati 8”.🌿🌏

Ekološki otisak se odnosi na procjenu upotrebe resursa koji su potrebni za održavanje pojedinca ili gospodarstva. Ekološkim otiskom dobiva se mjera čovjekovog utjecaja na okoliš.

Djeca iz vrtićke skupine “Školjkica” – područni objekt Betina, u sklopu Dječjeg vrtića “Spužvica” – Tisno upoznali su se s novim pojmom na jednostavan i kreativan način kroz rješavanje labirinta na kojem su otkrili najbolji put do vrtića koji ostavlja najmanji trag na Zemlji ili koja hrana napravi najmanje kilometara do stola.

Na velikom crtežu otiska, djeca su podijeljena u 4 grupe odgovarali na pitanja s da i ne, te tako došli do uvida koliko njihove navike i ponašanja ostavljaju trag na planeti Zemlji. Ako odgovore potvrdno na pitanje poput “U vrtić idem pješke” ili “Koristim staklenu bocu za piće” moraju na otisak staviti zelenu točkicu koja ukazuje da ta radnja pozitivno utječe na prirodu, dok potvrdni odgovor na izjavu “Ne gasim vodu dok perem zube” donosi crvenu točkicu. Pobjednički tim je onaj s najviše zelenih točkica. ☘️🌳☀️

Djeca su naučila nove pojmove i važnost usvajanje navika koje su dobre za okoliš, a to je početak u kreiranju ekološki savjesnog stanovništva!

U galeriji pogledajte kako je prošla radionica!

*Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

*Europske snage solidarnosti (ESS) program su Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima: od pomoći osobama u nepovoljnom položaju i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

Program mladima pruža priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz programa Europskih snaga solidarnosti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island