Zašto su kukci bitni?.

Datum objave: 21. veljače, 2024.

5. radionica Eko-srijede u sklopu projekta “Kornati – važno je o moru znati 8” je iza nas, a ovotjedna tema bio je raznoliki svijet kukaca. 🦗🕷🐞🦋

Neki ih vole, neki mrze, ali svi možemo zaključiti da su neizmjerno bitni za okoliš. Osim što služe za oprašivanje biljaka i tjeraju opasne nametnike, oni čuvaju bioraznolikost i imaju aktivnu ulogu u hranidbenom lancu.

Vrtićka skupina “Školjkica” – područni objekt Betina, u sklopu Dječjeg vrtića “Spužvica” – Tisno, naučila je nove vrste kukaca, koja je njihova važnost i kako ih možemo spasiti. Za početak je naša ESC volonterka Juliette pripremila prezentaciju sa slikama različitih kukaca pomoću koje je uspijela promijeniti mišljenje pojedine djece koji su smatrali da su kukci isključivo ružni i strašni.

Djeca su s oduševljenjem odigrala tomobolu na kojoj su umjesto brojeva bile slike raznih kukaca. Na taj način su kroz zabavnu igru upoznali s bioraznolikosti ovih malenih stvorenja. Nakon što su usvojili zašto su kukci važni i kakvih se vrsta ima, djeca su od praznih konzervi izgradila hotel za kukce koji će staviti u svoj vrt i tako čuvati život malenih kukaca. Za kraj smo uz veselu glazbu igrali oponašanje različitih kukaca.

Djeca su naučila da sljedeći put kada ugledaju kukaca neće ga odmah zgaziti, već će ga pokušati vratit u prirodu!

U galeriji pogledajte kako je prošla radionica! 🦂🐌🐜🪰🪳

*Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

*Europske snage solidarnosti (ESS) program su Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima: od pomoći osobama u nepovoljnom položaju i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

Program mladima pruža priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz programa Europskih snaga solidarnost

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island