EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST I TEKSTILNA INDUSTRIJA.

Datum objave: 28. veljače, 2024.

Danas 28. veljače 2024. održali smo već 6. po redu radionicu eko-srijede u sklopu projekta “Kornati – važno je o moru znati 8”. Današnja tema bavila se proizvodnjom odjeće, konzumerizmom i donošenjem odluka koje su bolje za okoliš.

Djeca iz vrtićke skupine “Školjkica” – područni objekt Betina, u sklopu Dječjeg vrtića “Spužvica” – Tisno prvo su dovršili svoje kućice za kukce s prethodne radionice, a zatim su naučili odakle dolaze odjevni predmeti koje svakodnevno koriste, koliki put moraju prijeći da bi došli do njih i kojim prijevoznim sredstvima putuju. Mališani su bili šokirani kad su saznali da se preko 4 milijuna tona odjeće svake godine baci u smeće. Uputili smo ih u mogućnosti doniranja i prenamijene odjeće, ali i međugeneracijsko izmjenjivanje.

Djeca su se upoznala s novim pojmom “Ekološke prihvatljivosti” s pomoću koje bi se trebali orijentirati u odlukama i ponašanjima koji uključuju potrošnju dobara. Za kraj smo odigrali zanimljivu igru u kojoj su djeca imala cilj staru odjeću donijeti na second-hand tržište, ali ih pritom ne smije uloviti smeće koje se nalazi po putu.

Djeca su se osvijestila o prirodi tekstilne industrije, a nadamo se da će se to reflektirati u njihovim kupovnim odlukama.

U galeriji pogledajte kako je prošla radionica!

*Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

*Europske snage solidarnosti (ESS) program su Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima: od pomoći osobama u nepovoljnom položaju i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

Program mladima pruža priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz programa Europskih snaga solidarnosti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island