EKO-KAMP KORNATI 2024..

Datum objave: 22. svibnja, 2024.

Od 17. do 19. svibnja Nacionalni park Kornati postao je sjedište ekološko-edukacijskog projekta “Eko-kamp Kornati 2024.” U partnerstvu s ronilačkim klubom sv. Roko iz Bibinja, JU NP Kornati, ronilačkim klubom Murter-Kornati, Gradskim društvom Crvenog križa Zadar te suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, te uz pomoć sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koordinirala smo razne aktivnosti eko-kampa.

Prvo je odrađen istraživački zaron u uvale Balun, Mrtovac i pristanište Levrnaka 17. svibnja kako bi se napravila procjena stanja onečišćenja podmorja i pregled na prisustvo invazivnih i ugroženih vrsta. Zatim je 18. svibnja započela je glavna akcija čišćenja u uvali Lojena, ispred restorana Kornat-Levrnaka, te na području pristaništa Levranka. 20-ak ronioca iz klubova Sv. Roko Bibinje i RK Murter-Kornati uz pomoć djelatnika JU NP Kornati i volontera GD Crvenog križa Zadar na kopnu, čistili su uvale na Levrnaci. Ukupno je skupljeno preko 3 kubična metra otpada u moru i na obali.

Kao najposjećeniji kornatski “punkt”, otok Levrnaka se pokazao kao najpogođenije područje u NP Kornati po pitanju zagađenja podmorja otpadom, pa je redovito čišćenje započeto 2023. godine u prvom izdanju projekta i nastavljeno. Otpada je ove godine pronađeno znatno manje čime možemo zaključiti da su se turisti odgovornije ponašali u zaštićenom području i da redovite akcije čišćenja podmorja daju najbolje rezultate.

Ponašanja koja negativno utječu na okoliš mogu se promijeniti podizanjem svijesti o štetnosti takvih dijela na ukupni ekosustav. Pitate se kako? – neformalnim edukacijskim metodama. Na Eko-kampu je ove godine sudjelovalo 20-ak učenika šibenske Gimnazije Antuna Vrančića za koje je pripremljen edukativni sadržaj u suradnji s RK Sv.Roko i GD Crvenog Križa Zadar, u vidu predavanja koja su se provela tijekom edukacijskog izleta na samoj Levrnaci.

Alen Petani, član RK Sv.Roko i dugogodišnji volunteer i ronilac, ujedno je i strastveni ljubitelj i poznavatelj malakologije. Za gimnazijalce je pripremio malakološku radionicu na kojoj je predstavio razne vrste školjkaša i puževa koji nastanjuju Jadransko more, ali i neke egzotične vrste koje možemo naći u dalekim morima. Učenici su bili oduševljeni sadržajem i zainteresirani za dublje istraživanje svijeta mekušaca.

Uslijedila je jedna ozbiljnija, ali važna radionica Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, koju je proveo Ervin Mešanović. U pitanju je radionica prevencije trgovanja ljudima, kao nažalost aktualni problem u cijelom svijetu. Mladi ljudi koji se spremaju za samostalni život, pakiraju za fakultete ili sele u inozemstvo, moraju biti osviješteni i osposobljeni za prepoznavanje opasnosti kod sumnjivih situacija. Iako iznenađeni, učenici su ubrzo kroz radionicu shvatili važnost ove teme, te na kraju osviješteni o ovom problemu. Tema je odabrana s obzirom na to da se dio projekta odnosi na pripremljenost djece i mladih na krizne situacije.

Na povratku s Kornata učenici su u grupama sudjelovali u  edukativnom kvizu o Nacionalnom parku Kornati. Od pitanja o zaštićenim vrstama i prigodnim križaljkama, učenici su uspješno savladali nove izazove, osvojili vrijedne nagrade i obogatili svoje znanje.

S obzirom na uspjeh ronilačkih akcija i prekrasne fotografije podmorja koje su nastale tijekom istih, u sklopu projekta Eko-kamp Kornati slijede nove aktivnosti – naime u narednim mjesecima ljubiteljima podvodne fotografije i široj javnosti predstavit ćemo online izložbu kroz instagram stranicu posvećenu bioraznolikosti jadranskog podmorja. 

Zahvaljujemo se partnerima, suradnicima i donatorima te svim sudionicima, učenicima, njihovoj pratnji i volonterima.

*Projekt se financira iz sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island