TRADICIONALNI EDUKACIJSKI IZLETI U NP KORNATI U ZNAKU DUPINA.

Datum objave: 10. lipnja, 2024.

Ljeto je došlo, temperature u narasle, a kako bolje iskoristiti prekrasan vikend nego na edukacijskim izletima u Nacionalni park Kornati! 🌏🌊

U suradnji s profesoricama Veterinarskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu, protekli vikend pripremili smo bogat edukativni program namijenjen djeci s mentalnim i fizičkim poteškoćama, te djeci osnovnoškolske dobi. Na 3 izleta 7., 8. i 9. lipnja sudjelovalo je preko 100 djece iz partnerskih i korisničkih organizacija: Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, Udruge “Kamenčići” i “Latice”, Osnovne škole “Vjekoslava Kaleba” Tisno i “Krune Krstića” Zadar, te Argonautine eko-patrole iz OŠ Vodice.

Glavna tema radionica bili su mnogima omiljeni sisavci – Dupini. Na ukupno 3 izleta, djeca su saznala mnoge iznenađujuće podatke o načinima na koji dupini jedu, za što im služe peraje, kako im čeljust omogućuje da čuju i u kakvim zajednicama žive. Igre pamćenja, crtanje, vrećice iznenađenja, istraživački radovi –  sve su to metode s kojima su služile kako bi djecu na razumljiv način upoznale sa stalnim stanovnikom Jadranskog mora, a djeca su ih čak imala i priliku vidjeti u prirodnom staništu.

Edukativni izleti omogućili su djeci da na razumljiv način spoznaju važnost zalaganja za zaštitu prirode i morskog okoliša, uvide bioraznolikost Jadranskog mora i postanu ekološki osviješteni, te to i primjene kroz svoje navike i ponašanja. Neformalnim metodama djeci možemo približiti teške teme na pristupačan način kroz koji će lako zapamtiti glavnu poruku jer je asociraju s igrom i uspomenama koje su stekli na izletu. Posljedično, oni dijele svoje iskustvo sa svojim obiteljima i svojom okolinom, a tako indirektno utječu na cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Zavirite u našu galeriju i saznajte dojmove sudionika!💚

*Partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, OŠ Vodice, Dječji vrtić Spužvica, Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac Šibenik, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Kamenčići Šibenik, JU NP Kornati, a suradnici Udruga Aurora.

*Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH kroz sredstva potpore projektima udruga i području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island