Zadnja radionica Eko patrole za ovu školsku godinu.

Datum objave: 20. lipnja, 2024.

Dana 15. lipnja 2024. u prostorijama OŠ Vodice održana je šesta radionica  u okviru projekta „Kornati- važno je o moru znati 8“ Argonautine Eko-patrole. Cilj projekta i izvannastavnih edukativnih radionica je ojačati svijest o vrijednostima prirode i okoliša koji nas okružuju te stvaranje pozitivnog stava prema održivom razvoju.

Na početku „ERRRRRRRIZIRAJ se„ radionice održano je interaktivno predavanje gdje su djeca upoznata s osnovnim pojmovima i značajem “7R” principa. Nakon toga, glavna aktivnost bila je snimanje edukativnog videa u kojem su djeca aktivno sudjelovala. Svako dijete je imalo priliku predstaviti jedan od “R” pojmova i pokazati konkretne primjere iz svakodnevnog života.

Kroz radionicu, učenici su razvili su ekološku svijest, razumijevajući važnost smanjenja potrošnje i očuvanja prirodnih resursa te prepoznajući ekološke probleme uzrokovane prekomjernom potrošnjom i bacanjem otpada. Također su stekli praktične vještine, poput sposobnosti recikliranja i pravilnog razvrstavanja otpada, vještine popravljanja i ponovne upotrebe predmeta te osnovna znanja o kompostiranju i njegovim prednostima za okoliš.

Najvažnije, djeca su razvila odgovorno ponašanje, potičući odgovoran i svjestan pristup prema potrošnji i gospodarenju otpadom. Povećali su svijest o društvenoj odgovornosti i osobnom doprinosu zaštiti okoliša.

U drugoj aktivnosti učenici su sudjelovali u izradi plakata o Nacionalnom parku Kornati kojeg smo posjetili na prošloj radionici. Cilj aktivnosti bio je upoznati učenike s prirodnim ljepotama i bioraznolikošću NP Kornata te razvijati njihove kreativne i istraživačke vještine.

Radionica je započela kratkim uvodom o Nacionalnom parku Kornati, tijekom kojeg su učenici saznali osnovne informacije o parku i njegovoj bioraznolikosti. Posebna pažnja posvećena je 353 vrsta algi i 850 vrsta životinja, uključujući koralje, mekušce, mnogočetinaše, rakove, ribe i bodljikaše.

Nakon uvoda, učenici su podijeljeni u grupe te su dobili materijal za izradu plakata. Zadaci su uključivali prikaz izgleda otoka i crtanje karakterističnih vrsta. Učenici su s entuzijazmom pristupili zadatku, a plakati su prikazali raznolikost otočja i razne vrste algi i životinja.

Tijekom radionice, učenici su stekli istraživačke vještine, sposobnost prepoznavanja različitih vrsta, te su razvijali svoje likovne vještine. Rad u grupama omogućio im je razvoj suradnje, komunikacije i timskog rada. Postali su svjesniji važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti, te su razvili ekološku svijest.

Izrada plakata o Nacionalnom parku Kornati bila je uspješna aktivnost koja je učenicima pružila priliku da nauče o važnosti očuvanja prirodnih resursa i razviju vrijedne vještine za buduće obrazovanje i život.

U trećoj aktivnosti učenici su se uključili u čišćenje školskog okoliša. Tijekom ove akcije, učenici su stekli mnoge vrijedne vještine. Naučili su važnost timskog rada, jer su radili u grupama kako bi efikasnije očistili igralište. Također su razvili vještine organizacije i planiranja, jer su morali podijeliti zadatke i odrediti prioritete. Stekli i praktične vještine u recikliranju, sortiranju otpada i pravilnom odlaganju smeća. Osim toga, naučili su kako prepoznati i razvrstati različite vrste otpada. Učenici su kroz ovu akciju također razvili osjećaj odgovornosti prema zajednici i okolišu. Učenje o važnosti očuvanja prirode i održivog razvoja bilo je integrirano u sve aktivnosti.

Četvrta aktivnost „Što sadrži želudac kita?“ započela je kratkim uvodom o kitovima, njihovoj prehrani i staništu, te objašnjenjem što je mikroplastika i kako ona dospijeva u oceane. Kroz igru su učenici istraživali kako mikroplastika ulazi u prehrambeni lanac kitova. Podijeljeni u grupe, učenici su simulirali hranjenje kita koristeći različite materijale koji su predstavljali hranu i mikroplastiku. Nakon simulacije, analizirali su svoj “ulov” i ustanovili koliko je mikroplastika završila među “hranom” kita. Kroz razgovor su zaključili kako mikroplastika neprimjetno dospijeva u organizme morskih životinja.

U završnom dijelu aktivnosti, učenici su raspravljali o mogućim rješenjima za smanjenje zagađenja plastikom te su razgovarali o odgovornom ponašanju i načinima na koje mogu pridonijeti očuvanju okoliša. Aktivnost je uspješno podigla svijest učenika o problemu mikroplastike u oceanima i njenom utjecaju na kitove, te su učenici na zabavan način usvojili važna ekološka znanja.

A kako nam je bilo, pogledajte kroz fotografije!

Pratite nas i dalje do sljedeće radionice kada ćemo provesti akciju pošumljavanja u našoj lokalnoj zajednici!

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Osnovna škola Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island