Arheološko Blago Colentum 8.

Arheološki lokalitet Colentum jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta Šibensko- kninske županije. Provedbom raznih aktivnosti i projekata tijekom godina na području lokaliteta Colentum podignuta je razina osviještenosti lokalne zajednice o značaju i potencijalu lokaliteta. Projektom “Arheološko blago Colentum 8” želi se potaknuti daljnja valorizacija lokaliteta Colentum u svrhu poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva. Razvoj sadržaja primjeren raznim dobnim skupinama, od djece do odraslih, predstavljat će novu ponudu koja udovoljava potrebama lokalnog stanovništva za sadržajima, kojih na otoku nerijetko nedostaje. Valorizacija lokaliteta Colentum kroz projektne aktivnosti potaknut će lokalno stanovništvo na; promišljanje o mogućnostima sudjelovanja u valorizaciji lokaliteta, mogućnosti ostvarivanja vlastite koristi iz sudjelovanja, razvoj gospodarskih aktivnosti otoka Murtera kroz revitalizaciju tradicijskih djelatnosti poput suhozidarstva, lončarstva, brodogradnje… Specifično, u ovom će se projektu pozornost posvetiti suhozidarstvu kao tradicijskoj graditeljskoj formi koju su prepoznale i svjetske i nacionalne institucije te uvrstile umijeće suhozidne gradnje na UNESCO-v popis nematerijalne baštine čovječanstva i Registar kulturnih dobara RH.

Kako bi se ostvarila osviještenost lokalnog stanovništva o vrijednosti lokaliteta i njegovim mogućnostima, nužni su projekti poput ovog koji svojim aktivnostima animiraju, educiraju i inspiriraju ciljne skupine.

 

Sukladno navedenom, aktivnosti projekta su:

  1. Izrada replika amfora za potrebe igre “Okusi iz amfore”
  2. Obnova dijela suhozida na lokalitetu Colentum
  3. Priprema sadržaja, dizajn i tisak letaka i plakata za igru “Okusi iz amfore”
  4. Dizajn, izrada i postavljanje drvene kućice na poluotoku Gradina

 

GOALS: Opći cilj ovog projekta je doprinos poboljšanju kvalitete života na otoku Murteru kroz daljnju valorizaciju arheološkog lokaliteta Colentum i okolice te promoviranje kulturne baštine našeg kraja.

USERS: Lokalna zajednica, turisti i posjetitelji otoka Murtera

PARTNERS: Općina Murter-Kornati

Donatori: MINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE

DURATION: 1. listopada 2019. - 31. srpnja 2020.

BUDGET: 24.000,00 kn

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island