EKO DOTOK NA OTOK.

Projekt EKO DOTOK NA OTOK usmjeren je na smanjenje zagađenja morskog okoliša provedbom akcija čišćenja podmorja, podizanje svijesti o važnosti zaštite mora i morske bioraznolikosti edukacijama djece i mladih te poticanje svjesnijih i odgovornijih otočnih zajednica po pitanju rješavanja problema zagađenja i očuvanja mora i obale.

Projekt sadrži tri komponente:

  1. Akcije čišćećenja podmorja otoka Žuta, Prvića i Vrgade
  2. Kampanja “Morski superjunaci”
  3. Serija okruglih stolova lokalnih dionika: „Otpad u moru – čija je to briga?“

Akcije čišćenja provest će se u suradnji s ronilačkim klubovima te volonterima na moru i kopnu. Kroz tri akcije čišćenja podmorja očistit će se od smeća u moru uvale na otocima Žut, Prvić i Vrgada. Uz samu akciju čišćenja, provest će se i monitoring prisustva invazivnih algi, te će se evidentirati vrsta otpada. Kampanja “Morski superjunaci” provest će se u vidu poligona kroz koji djeca moraju saznati sve o moćima šest morskih superjunaka kako bi kroz naučeno znanje i sami stekli titulu morskog superjunaka čija je dužnost štititi more i život u njemu.  Morski poligon se sastoji neformalnih edukativnih radionica u kojem će djeca naučiti:- sortirati otpad, naučiti koliko godina je potrebno pojedinom otpada da se razgradi, od čega se sastoji ronilačka oprema, kako prepoznati je li periska živa, kome dojaviti itd. Treću projektnu komponentu organizirat ćemo kao seriju od 3 okrugla stola lokalnih dionika koji su uključeni ili će se uključiti u rješavanje lokalnog problema otpada u moru pod nazivom „Otpad u moru – čija je to briga?“. Okrugli stolovi održat će se u Pakoštanima (Vrgada), Murteru (Žut) i Vodicama (Prvić). Primjer lokalnih dionika koji će biti pozvani: komunalna poduzeća, lokalna samouprava (općine, grad), predstavnici profitnog sektora (marine, ugostitelji i sl.), TZ-ovi, lokalne ekološke i druge udruge, ronilački klubovi itd. Cilj okruglih stolova je izgraditi mrežu suradnje između  sva tri sektora, kako bi se kontinuirano zajednički radilo na rješavanju problema otpada u moru.

 

Osim Argonaute u pripremi aktivnosti će sudjelovati Ronilački klub Murter-Kornati i Općina Murter–Kornati kao partneri projekta te JU Priroda (Ši-kn županija), JU NP Kornati, Komunalno poduzeće Murtela i Turistička zajednica općine Murter-Kornati, TZ Općine Pakoštane, TZ grada Vodica, pripadajuća komunalna poduzeća, te lokalne udruge i ronilački klubovi kao suradnici.

FOTO: Restoran FEŠTA

 

 

GOALS: 1. OČIŠĆEN I OČUVAN PODMORSKI OKOLIŠ OD OTPADA TE ISTRAŽEN NA PRISUSTVO ŠTETNIH ALGI u podmorju otoka Vrgade, Prvića i Sitsko-žutske skupine otoka. 2. CILJNE SKUPINE I ŠIRA JAVNOST INFORMIRANA I EDUCIRANA O POTREBI ZAŠTITE I OČUVANJA MORSKOG OKOLIŠA KROZ edukativni program za djecu i digitalnu kampanja 3. LOKALNI DIONICI OSVJEŠTENI I POVEZANI KROZ ZAJEDNIČKI RAD NA RJEŠAVANJU PROBLEMA OTPADA U MORU u općinama Pakoštane (otok Vrgada), gradu Vodice (otok Prvić) i općini Murter-Kornati (Kornatsko otočje).

USERS: *minimalno 150 RONIOCA VOLONTERA iz cijele HR (50 PO LOKACIJI) *minimalno 100 DJECE (dobi od 5 do 10 godina) F73 *minimalno 20 predstavnika lokalnih dionika (predstavnici općina, gradova, komunalnih poduzeća, turističkih zajednica, lokalnih udruga, ronilačkih klubova, javnih ustanova i drugih) *zaposlenici i članovi nositelja i partnera (10) *lokalni volonteri (10 po lokaciji) Suradnja navedenih korisnika jamči kvalitetniju brigu o morskom okolišu i daljnju zajedničku suradnju u cilju dugoročnog osiguravanja bolje kvalitete življenja na ovom području u prijateljskom suživotu s prirodom.

PARTNERS: Ronilački klub Murter- Kornati, Općina Murter- Kornati

Donatori: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

DURATION: 2022.

BUDGET: 100.000,00 Kn

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island