I am READY!.

“I am READY” je razmjena mladih koja će se provesti u Murteru u razdoblju od 14. do 23. svibnja 2016. godine. Okupit će 42 mladih, nezaposlenih sudionika iz 6 zemalja koji su zainteresirani za razvijanje svojih kreativnih vještina koja će im poslužiti u budućnosti prilikom traženja posla. Mladi iz Hrvatske, Makedonije, Portugala, Turske, Rumunjske i Bugarske će ujediniti svoje kreativne umove  sudjelujući u kreativnim radionicama o plesu – latino plesovi, umjetničkim  radionicama, radionicama izrade nakita, fotografskim radionicama, proširit će svoja znanja o pisanju životopisa,  kako napisati dobro motivacijsko pismo, kako se ponašati na razgovoru za posao. Naučit će što je potrebno za započeti mala „start-up“ poduzeća,  slušat će o uspješnim primjerima i imat će priliku iskoristi svoj puni kreativni potencijal za vrijeme radionica u područjima za koje imaju interes i talent.

Nakon završene srednje škole, a u nekim slučajevima i nakon fakulteta  mladi postaju dio skupine tražitelja posla. Oni su najranjivija skupina s najvećim postotkom nezaposlenosti. Dolaze iz škole s teoretskim znanjem, a u  nekim slučajevima i s praktičnim, koja za tržište rada  često nisu dovoljna. Formalni školski programi često ne nude pripremu koja bi mladima omogućila da se suoče s poslodavcima. A ako žele uspjeti, moraju biti spremni. Ovaj projekt je osmišljen upravo za njihove potrebe i pružit će odabranim sudionicima priliku da se bolje pripreme za tržište rada.  Sudjelovanje na radionicama o tome kako stvoriti konkurentan životopis, kako napisati odgovarajuće motivacijsko pismo, kako se ponašati na razgovoru za posao, simulacijom razgovora za posao omogućit će ovim mladim ljudima da doznaju gdje i kako tražiti posao, te će  kroz praktično iskustvo imati priliku osjetiti kako je biti tražitelj posla. Ovaj projekt će, također, u kasnijoj fazi, potaknuti, osnažiti i motivirati sudionike na razmišljanje o tome kako oni mogu pokrenuti vlastiti posao istražujući svoj puni kreativni potencijal. U mnogim slučajevima mladi se suočavaju s nedostatkom motivacije i poticaja, ali i nedostatkom znanja o tome kako talente/interese hobije/zanate pretvoriti u priliku za posao i mala „start up“ poduzeća. Ovaj projekt će riješiti taj problem i omogućit će mladima da nauče kako se može uspjeti u području u kojem su nadareni.

Korištenjem neformalnih metoda rada, teambuildinga, kreativnog razmišljanja, sudionici će raditi na razvoju vlastitih talenata i interesa, učeći na koji se način suočiti s poslodavcima. U okviru  razmjene implementirat će se poučne radionice na temu pisanja konkurentnog životopisa, pisanja dobrog motivacijskog pisma i iskustva prvog intervjua za posao. Kao konačan rezultat sudionici će prakticirati svoje prezentacijske i organizacijske vještine, i imat će priliku organizirati događaj na lokalnom sajmu, gdje će lokalnom stanovništvu prezentirati umjetnička djela koja su izradili, razvijene slike, ručno izrađen nakit, te će izvesti ples.  Lokalni studenti će naučiti više o drugim zemljama, o tome kako  mladi pokušavaju stvoriti vlastite karijere, načine za borbu protiv nezaposlenosti. Sudionici će također napraviti priručnik,  čija će ciljna skupina biti svi nezaposleni mladi Europljani, koja će im pomoći u procesu stvaranja kompetitivnog životopisa i motivacijskog pisma, kako se ponašati na razgovoru za posao, te praktične primjere i vježbe o tome kako razviti poslovnu ideju uz pomoć talenata koje posjeduju. Mladi će se  u isto vrijeme zabavljati i učiti, stjecati znanja, vještine i imat će priliku naučiti o drugim kulturama, prepoznavanju i prihvaćanju  raznolikosti i  naučiti poštivati ​​jedni druge. Za vrijeme razmjene snimat će se video koji će naknadno biti objavljen u DVD formatu.

GOALS: Uključiti 42 mladih u praksu kreativnog znanja/talenata kako bi stvorili i otvorili vrata za poslovne prilike u plesu, fotografiji, umjetnosti, izradi nakita; promicati osobni razvoj novih vođa i pomoći im da postanu samouvjereni i samoobrazovani; prakticirati liderske i upravljačke sposobnosti 42 mladih korištenjem metoda igranje uloga i praktičnih primjera, te metoda učenja i osnažiti mlade da implementiraju stečeno znanje; proširiti znanja sudionika i dati praktične primjere kako i gdje tražiti mogućnosti zapošljavanja; vježbati pisanje reprezentativnog životopisa i motivacijskog pisma; promicati europske raznolikosti kroz promicanje različitih kultura i razvijanje međusobnog razumijevanja, tolerancije, poštovanja između sudionika koji dolaze iz različitih društvenih, političkih i religijskih pozadina.

USERS: Grupa 42 mladih od 18 do 30 godina iz 6 europskih zemalja.

PARTNERS: Kreator Kumanovo iz Makedonije, Budnost 2000 iz Bugarske, Experimentaculo iz Portugala, Konya Youth Centar iz Turske.

Donatori: Agencija za mobilnost i programe EU

DURATION: 4. siječnja - 4. kolovoza 2016.

BUDGET: 21.350,00 eur

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island