„Looking back – moving forward! Inner insight“.

Različiti povijesni događaji utjecali su na društvene odnose uključenih i stvorili su kontekst danas za koji je potreban pristup kojim se promiče pomirenje i potiče sjećanje. Događaji iz povijesti promijenili su život ljudi. Danas su različite lokacije, koje su jednom bile proprišta bitki, prilika za učiti iz prošlosti i prilika za promišljanje o iskorištavanju potencijala tog prostora u pozitivne svrhe.

Gledajući unatrag, saznajemo priču tko smo, odakle dolazimo, a to znanje potencijalno može otkriti kamo idemo. Projekt Looking back, mooving forward!- unutarnji uvid nastavit će graditi most između prošlosti i budućnosti. Ovaj projekt nastavak je prethodnog izdanja Looking back, moving forward! Sudionici i dalje osjećaju potrebu za jačanjem i nadogradnjom temelja ovog mosta. Ovaj projekt pomoći će sudionicima da razumiju psihološki, međuljudski i interkulturalni aspekt i posljedice rata. Kopajući dublje svoju prošlost i povijest, vidjet će mnogo različitih, ali i važnih ishoda rata o kojima još moramo razgovarati. Usredotočit ćemo se na ono
što je zajedničko Europljanima i kako možemo učiti iz povijesti, potaknut će pomirenje i konstruktivne pristupe rješavanju problema, promicanje europskog duha suradnje, razumijevanja i tolerancije te aktivnog sudjelovanja mladih ljudi.

Ovaj projekt obuhvaća mlade iz zemalja uključenih u različite prošle događaje koji još uvijek oblikuju put prema budućnosti (Hrvatska iSrbija, Makedonija i Turska). Zajedno će raditi na jednom cilju: učiti o povijesnim činjenicama na kritički miran način.

 

U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz programa Europskih snaga solidarnosti.

 

GOALS: Glavni cilj ovog projekta je okupiti 36 mladih i motivirati ih na istraživanje i očuvanje povijesnih pamćenje, promicanje pomirenja i poticanje sjećanja kroz neformalne obrazovne aktivnosti. To će potaknuti kritičko razmišljanje i pružanje potrebnih tehnika i alata za istraživanje, usredotočujući se na uzroke i posljedice koje su uzrokovale povijesne događaje koje se ne bi smjele ponavljati.

USERS: 36 mladih iz 5 europskih zemalja: Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Turska i Španjolska

PARTNERS: ARGONAUTA, Hrvatska ZDRUZENJE NA GRAGANI KREATOR KUMANOVO, Republika Sjeverna Makedonija ASOCIACION JUVENIL INTER, Španjolska AZBUKI, Srbija TERRA E POPOLO - CITTADINANZA E SOLIDARIETA, Italija CAPPADOCIA YOUTH MOBILITY, Turska

Donatori: Agencija za mobilnost i programe EU

DURATION: 1.1.2023.-31.12.2023.

BUDGET: 30.344,00 EUR

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island